ZNA Cadix opent in september 2023

19/10/2022
Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix zal in september 2023 openen in plaats van in maart.

Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix zal in september 2023 openen in plaats van in maart. Dat heeft ZNA beslist na overleg met opdrachtnemer K.EUR Development. De wereldwijde logistieke crisis veroorzaakt te veel vertraging voor de technische inrichting van het gebouw. Hierdoor schuift de verhuis van ZNA Stuivenberg op tot na de zomer. De patiënten blijven tot de verhuis terechtkunnen in hun huidige ZNA-site.

Wereldwijde logistieke crisis

De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd gevolgen voor de logistieke keten. Daardoor hebben de werken in het ziekenhuis meer tijd nodig. Het gaat bijvoorbeeld om de levering en plaatsing van looddeuren, ventilatiesystemen en aangepaste koelgroepen voor de medische beeldvorming. Zonder deze uitrusting kan het ziekenhuis niet werken, en mag het wettelijk gezien ook niet openen.

ZNA Cadix afgestemd op gewijzigde zorgnoden en nieuwste technologie

Om van ZNA Cadix een operationeel ziekenhuis te maken, is een reeks aanpassingen en inrichtingswerken bezig. Deze werken zijn gestart na de bouwkundige oplevering van het gebouw in maart 2022. Het gaat om zowel de technologische inrichting als aanpassingen aan de invulling van het gebouw. ​

Zorgnoden

De aanpassingen zijn eerst en vooral nodig omdat de zorgnoden zijn geëvolueerd sinds het ontwerp van het ziekenhuis in 2013. Concrete voorbeelden zijn de inrichting van ruimtes voor het nieuwe traumacentrum. Zo wordt een casco ruimte in het operatiekwartier omgevormd tot een hybride operatiezaal. Dat is een ultramoderne, digitale zaal met geavanceerde medische beeldvorming. Er komt ook een extra operatiezaal voor dringende ingrepen, waar artsen de klok rond kunnen opereren naast het geplande operatieprogramma. Ook wordt een administratieve vloer omgevormd tot extra polikliniek voor raadplegingen en kleine behandelingen.

Nieuwste technologie

Daarnaast wil ZNA Cadix ook openen met de nieuwste medische toestellen. Deze toestellen en hun vereisten waren nog niet op de markt toen de architecten de plannen tekenden, waardoor aanpassingen nodig zijn aan de inrichting en structuur van het gebouw.

De nieuwe toestellen hebben bijvoorbeeld specifieke eisen voor hun energievoorziening en de plaatsing van stralingswerende deuren en wanden (voor de juiste inplanting van het toestel) in de ruimte. Bovendien moest er voor elk nieuw toestel een eigen stabiliteitsonderzoek gebeuren van de ruimte waarin het komt te staan. Dit leidde tot bijkomende verstevigingen van een aantal vloeren.

Verhuis op 18 september 2023

De verhuis is nu gepland op 18 september 2023. Nadat de werken zijn afgerond, wordt het hele ziekenhuis gereinigd en testen ZNA-medewerkers uitgebreid alle technologie. Doordat ook tijd nodig is om de duizend medewerkers van ZNA Cadix vertrouwd te maken met hun nieuwe werkomgeving, is beslist om in september te verhuizen.

Laatste update op: 20-10-2022