Dr. Katrien Bervoets nieuwe algemeen medisch directeur ZNA

In opvolging van dr. Marc Geboers (die ZNA verlaten heeft voor een topfunctie bij Zorgnet-Icuro) is intensiviste dr. Katrien Bervoets aangesteld als algemeen medisch directeur ZNA. Dr. Bervoets was tot dan voorzitter van de medische raad ZNA.

Herinnering afspraak via sms

Soms vergeten patiënten hun afspraak. Om het aantal ‘no shows’ te verminderen rolt ZNA een systeem uit waarbij patiënten ter herinnering een sms-berichtje krijgen toegestuurd.

"We versturen dagelijks zo’n 1.000 sms-berichten."

Heidi Schepens, verpleegkundig bedrijfsleider en projectleider

Leiderschapsopleidingen

In 2015 volgen alle leden van het ZNA-management en bedrijfsleiders een vijfdaags traject over het thema leiderschap. Ze krijgen er inzicht in hun eigen functioneren en dat van hun collega’s en hoe dit complementair kan werken.

Digitale loonbrief

Bijna de helft van de ZNA-medewerkers kiezen ervoor om voortaan hun loonbrief digitaal te ontvangen.

ZNA treedt toe tot Iridium Kankernetwerk

ZNA is met de dienst radiotherapie van ZNA Middelheim en ZNA Jan Palfijn en 3 bestralingstoestellen officieel toegetreden tot het Iridium Kankernetwerk. Iridium groepeert de activiteiten van de GZA-ziekenhuizen, AZ Klina, AZ Nikolaas, AZ Monica en AZ Sint-Jozef Malle en UZA in de radiotherapie, oncologie en hematologie.

Dagopnames vs. klassieke opnames

Multidisciplinaire rugrevalidatie in ZNA Stuivenberg

De dienst fysische geneeskunde ZNA Stuivenberg start met een multidisciplinair rug- en nekrevalidatieprogramma. Patiënten kunnen er terecht bij chronische rug- of nekproblemen of op doorverwijzing van de chirurg na een ingreep aan nek of rug.

"Het zorgteam bestaat uit een revalidatiearts, kinesist, ergotherapeut en psycholoog en biedt een intensief en divers programma aan."

dr. Jan Berger, diensthoofd fysische geneeskunde ZNA Stuivenberg / ZNA Sint-Erasmus

Tevredenheidsenquête

Uit een nieuwe tevredenheidsenquête bij medewerkers blijkt dat de tevredenheid op de meeste vlakken positief evolueert. Toch moet de kloof tussen medewerkers en directie nog verkleinen en blijkt agressie van patiënten en pesterijen door collega’s jammer genoeg nog een feit te zijn.

"Uit de vergelijking met de cijfers van 2013 blijkt dat de acties die toen zijn ondernomen, bijdragen tot een hogere tevredenheid."

Helga Coppens, HR

Kinderen tekenen het ideale kinderziekenhuis

De werkgroep ‘kind centraal’ van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis vraagt de mening van kinderen over het ideale ziekenhuis via een tekenwedstrijd bij de kleinsten. Deze jongen van 8 droomt van een zwembad op de benedenverdieping.

Hoe gezond zijn jouw nieren?

Eén op tien kampt met een chronisch nierprobleem, vaak zonder het zelf te beseffen. De ZNA Nierkliniek biedt iedereen de mogelijkheid om online het risico op een nierprobleem te berekenen. Bij de start op wereldnierdag vulden al 1.300 mensen de test online in. Intussen groeide dat aantal tot 60.000 respondenten.

"Ruim 13% blijkt een sterk verhoogd risico op een nieraandoening te hebben.”

dr. Ronald Daelemans, ZNA Nierkliniek

Mobiel Crisis Team Antwerpen

Het ZNA Mobiel Crisis Team Antwerpen (MCTA) biedt psychiatrische zorg en expertise aan huis bij personen tussen 16 en 65 jaar oud die in crisis zijn en die met een psychiatrische aandoening kampen. Bij de start bediende het team enkel Deurne en Borgerhout. Het actieterrein is ondertussen ook uitgebreid naar andere Antwerpse districten.

Exploitatieresultaat in miljoen euro

Wijsneuzen wijzen de weg

‘Wijsneuzen wijzen de weg’ slaat op de nieuwe visie binnen de psychiatrie waarbij de patiënt zelf beheerder van de behandeling wordt. De professional staat als coach eerder aan de zijlijn en zal de patiënt helpen om zijn uniek traject te voltooien.

“Verschillende patiënten van het traject ‘langdurige zorg’ van de ZNA Volwassenenpsychiatrie vertaalden deze visie in een kunstwerk.”

Luc Boeye, ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg

Innovatieprijs voor Vaatkliniek

Tijdens een internationaal congres voor vaatchirurgie in Leipzig wint het onderzoeksproject van dr. Peter Goverde, in samenwerking met dr. Paul Verbruggen en dr. Katrien Lauwers (ZNA Vaatkliniek) de innovatieprijs.

“Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe operatietechniek waarmee mensen behandeld kunnen worden met een ernstige vernauwing of afsluiting van de slagaders in buik en bekken.”

dr. Peter Goverde, ZNA Vaatklliniek

Ergonomiecoaches

Ondertussen hebben alle ZNA-sites een of meerdere ergonomiecoaches. Deze collega’s engageren zich naast hun andere taken voor de preventie en vermindering van fysieke klachten (zoals schouder-, rug- en nekklachten) bij zorgcollega’s uit hun site. Ze hebben een gespecialiseerde opleiding gevolgd in het ergonomisch heffen en tillen van patiënten en worden nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het ergonomiebeleid bij ZNA.

Urologen werken samen in robotheelkunde

De urologen van zeven Antwerpse ziekenhuizen slaan de handen in elkaar op het domein van de robotheelkunde. In totaal 24 urologen van ZNA Jan Palfijn, ZNA Middelheim, ZNA Stuivenberg, AZ Klina, AZ Herentals, AZ Sint-Jozef Malle en AZ Turnhout maken gezamenlijk gebruik van eenzelfde robot voor de behandeling van prostaatkanker, waarbij de volledige prostaat wordt verwijderd.

“De uitvoering van de operatie wordt toevertrouwd aan slechts enkele urologen die hiervoor speciaal zijn opgeleid.”

dr. Guy Hendrickx, diensthoofd urologie ZNA Jan Palfijn

Vaatchirurgen opereren live

De Vaatkliniek van ZNA Stuivenberg toont haar kennis en kunde tijdens een online symposiareeks. Via het web volgen wereldwijd naar schatting tussen 500 en 750 artsen live ingrepen die doorgaan in het operatiekwartier van ZNA Stuivenberg.

Muzikament in ZNA Middelheim

Voor het derde jaar op rij genieten de patiënten van de revalidatie-afdeling van ZNA Middelheim van het live optreden van ‘het Muzikament’. De muzikanten gingen vooraf patiënten bevragen over hun favoriete muziek. Deze gesprekken vormden de basis van het programma.

Voluit leven na kanker

ZNA Middelheim start een nieuw groepsprogramma voor (ex)-kankerpatiënten. Terug in ACT-ie wil patiënten helpen om terug voluit te leren leven. Er wordt gewerkt met mindfulnessoefeningen en doe-opdrachten. Het traject duurt 8 weken.

Wouter De Ploey volgt Bruno Holthof op als CEO

Wouter De Ploey volgt Bruno Holthof op als CEO van ZNA. Bruno Holthof maakte de overstap naar Oxford University Hospitals als CEO. Wouter De Ploey heeft er een lange loopbaan bij managementconsultant bij McKinsey op zitten.

Gedichten in tuin psychiatrie

In de binnentuin van het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg staan gedichten te lezen die ZNA collega’s schreven rond het thema ‘kleurrijke zorg’. De tentoonstelling opent met een gedichtenwandeling en gedichten worden voorgelezen.

Week van het hartritme

Voorkamerfibrilatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat. Zonder de juiste behandeling is er tot vijfmaal meer kans op een beroerte of herseninfarct. Om deze problematiek extra onder de aandacht te brengen en mensen bewust te maken van het belang van een tijdige diagnose bieden de cardiologen van ZNA gratis screening van het hartritme aan.

Planten herstellen in psychiatrie

In de binnentuin van het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg staat een serre. Het verzorgen van planten maakt deel uit van het aanbod van activiteiten voor patiënten van de afdeling ‘langdurige zorg’. Het ziekenhuis heeft met het project ‘PlanTwee’ een samenwerking met Kringwinkel Antwerpen opgezet. De Kringwinkel brengt de aan hen bezorgde verwaarloosde kamerplanten naar de serre. Daar krijgen ze een herstelkuur en alle nodige zorgen van de patiënten.

"Als de planten weer stralen, gaan ze terug naar de Kringwinkel."

Luc Boeye, langdurige zorg ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg

Hersentumor verwijderen met fluo-markering

De neurochirurgen werken met een nieuwe techniek voor het wegsnijden van hersentumors. Voor de ingreep drinkt de patiënt een speciale oplossing waardoor in de kankercellen fluorescente verbindingen ontstaan. Onder de blauwe lamp van de microscoop licht de tumor helrood op.

"We kunnen de tumor zo nauwkeuriger verwijderen en meer gezond hersenweefsel sparen."

dr. Guido Dua, diensthoofd neurochirurgie ZNA Middelheim

Klinisch labo krijgt kwaliteitslabel

Na een audit werd de ISO-accreditatie uit 2007 herbevestigd. Bovendien is die ook uitgebreid. Het laboratorium van ZNA Stuivenberg is nu ook geaccrediteerd voor de routinetesten voor biochemie en hematologie, zoals de labo’s van ZNA Middelheim en ZNA Jan Palfijn dat ook zijn.

Erik Van de Locht volgt Nathasja Van Bael op als CFO

Erik Van de Locht volgt als CFO ZNA Nathasja Van Bael op die ZNA verlaat voor een uitdaging bij Medialaan. Erik startte zijn loopbaan in de audit-sector en had daarna diverse financiële verantwoordelijkheden in binnen- en buitenland, o.a. als CFO bij Bayer, LANXESS, ZF en Wolters Kluwer.

Vereenvoudigde administratie bij geboorte

Moeders die bij ZNA Middelheim, ZNA Jan Palfijn of ZNA Sint-Erasmus bevallen, kunnen de geboorteaangifte in het ziekenhuis doen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand is hiervoor regelmatig aanwezig op de materniteit.

Terras voor kankerpatiënten ZNA Middelheim

Met de actie ‘Vergroot de Hoop’ wordt taxussnoeisel ingezameld om als basisgrondstof voor chemotherapie te verkopen aan de farmaceutische sector. De opbrengst gaat telkens naar een goed doel. IGEAN schonk zijn opbrengst van ruim 28.000 euro aan de vzw Surplus, opgericht door collega’s van ZNA Middelheim. Zij hebben het geld nuttig besteed aan een knap nieuw terras waar oncologie-patiënten even kunnen ontsnappen aan de ziekenhuissfeer.

Opening nieuwe geriatrie ZNA Middelheim

In ZNA Middelheim is een afdeling interne geneeskunde omgevormd tot een afdeling geriatrie met 24 bedden. Hiermee komt ZNA tegemoet aan de nood aan meer medische begeleiding voor geriatrische patiënten ten gevolge van de vergrijzing van de bevolking.

Hoorcentrum ZNA Middelheim vernieuwd

Het Hoorcentrum van ZNA Middelheim – een samenwerking met marktleider Amplifon – is gerenoveerd. De nieuwste onderzoeksapparatuur wordt er gebruikt. Dankzij de samenwerking met de neus-keel-oorartsen worden diagnoses uitgediept en kunnen mensen met een meer complexe gehooraandoening vlot worden geholpen.

Schoonheidsopleidingen in ZNA Middelheim

De dienst oncologie van ZNA Middelheim en het Institute for Professional Care zetten een unieke samenwerking op. Dit instituut organiseert opleidingen voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten die zich willen specialiseren in schoonheidszorg voor kankerpatiënten. Verschillende modules uit de opleiding worden gegeven door specialisten en verpleegkundigen van ZNA Middelheim.

Consultaties voor patiënten met stoma

ZNA Middelheim start als eerste in de regio Antwerpen met stomaconsultaties. Patiënten kunnen er afspraken maken met de 10 verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in stomazorg. Dankzij dit initiatief worden mensen met praktische stomaproblemen sneller geholpen. Het verpleegkundig team werkt nauw samen met de artsen van de diensten urologie en algemene heelkunde.

JCI-audit

In de aanloop naar de JCI-accreditering, bezocht een team van auditors alle ZNA-ziekenhuizen gedurende een hele week. Doelstelling: te weten komen hoever ZNA verwijderd is van de norm voor JCI-accreditering. ZNA wil het begeerde JCI-label halen in 2017.

Belgische primeur in de neurochirurgie

ZNA Middelheim past een nieuwe techniek toe bij operaties die zenuwwortelbeknelling in de rug vrijmaken. Dankzij de nieuwe techniek kan de decompressie van de zenuwwortel worden uitgevoerd en de fixatieschroeven ingebracht via een veel kleinere insnede. Operaties duren korter, er is minder bloedverlies, minder postoperatieve pijn en de patiënt kan sneller het ziekenhuis verlaten.

ZNA vroedvrouwen ook buiten de ziekenhuismuren

Vanuit de kraamafdelingen van ZNA Middelheim, ZNA Jan Palfijn en ZNA Sint-Erasmus staan vroedvrouwen de pas bevallen vrouwen na hun ontslag thuis bij. Elke site heeft één vroedvrouw die de baan opgaat en moeders thuis bezoekt. Dit initiatief kadert in de verkorting van de ligduur op de kraamafdeling.

Patiëntenraad psychiatrie

ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg beschikt over een patiëntenraad. Via dit forum wordt een groep gestabiliseerde patiënten en ex-patiënten betrokken bij het beleid en de dagelijkse werking van het ziekenhuis. Deze vrijwilligers zijn een spreekbuis voor patiënten. Ook de dienst nefrologie heeft een patiëntenraad.

Nieuwe operatietechniek voor verwijdering hypofysetumoren

Het verwijderen van een tumor van de hypofyse (het deel van de hersenen dat de hormoonhuishouding regelt) gebeurde tot voor kort via het neusgat met behulp van een microscoop. In ZNA Middelheim gebeurt deze ingreep voortaan via een endoscoop. De neus moet minder ver opengesperd worden, de ingreep is minder pijnlijk en de patiënt kan sneller naar huis.

Gesprekken over samenwerking ZNA-GZA

De overheid stuurt aan op meer samenwerking tussen ziekenhuizen en specialisatie van de zorginstellingen. In dat kader knopen ZNA en GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) verkennende gesprekken aan. Beide organisaties hebben en complementair karakter. Het bundelen van expertise moet leiden tot een grotere kwaliteit en een sterkere patiëntbeleving.

Annick Wauters wordt algemeen directeur kwaliteit en innovatie

In deze nieuwe functie is Annick overkoepelend verantwoordelijk voor kwaliteit, JCI-accreditatie en ICT. Zij is klinisch bioloog van vorming en heeft ervaring opgebouwd in management en kwaliteitszorg. Sinds 2008 was ze directeur van het ZNA klinisch laboratorium.

Goede scores voor fertiliteitcentrum

Uit nationale cijfers blijkt dat het ZNA Fertiliteitscentrum bijzonder goed scoort. Twee belangrijke parameters, een hoge kans op doorgaande zwangerschap en een laag meerlingrisico zijn duidelijk beter dan het landelijk gemiddelde. Het centrum streeft al jaren met succes deze combinatie na. Elk jaar worden er zo’n 250 kinderen in ZNA Middelheim geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling.

Opendeur kinderziekenhuis

In het kader van Dag van de Zorg komen 1600 ouders en kinderen een kijkje nemen in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Er viel heel wat te ontdekken en te beleven.

Ambulante contacten

Kunst van UKJA in M HKA

Een zeventigtal patiënten van ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen (UKJA) stellen kunstwerken tentoon in het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). De tentoonstelling ‘Showing off’ is het resultaat van een samenwerkingstraject tussen De Leerexpert Ziekenhuisschool, patiënten van ZNA UKJA, het museum en kunstenaars Vaast Colson en Kati Heck. De hele tentoonstelling kwam tot stand in een co-creatie tussen patiënten en kunstenaars.

Koningin Mathilde bezoekt ZNA Stuivenberg

Koningin Mathilde komt er de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart bezoeken. De medewerkers bedankt ze voor de goede zorgen.

Spoed investeert in echografie

De spoedartsen van ZNA Stuivenberg schaffen een draagbaar echografietoestel aan, het neusje van de zalm. Het toestel heeft de grootte van een tablet en is het eerste in zijn soort in pre-hospitaalgebruik in België. Het maakt deel uit van de uitrusting van het MUG-team die het als diagnostisch hulpmiddel gebruikt.

"Tijdens een reanimatie kan de spoedarts met dit compacte toestel gemakkelijk een inschatting van de hartfunctie maken.”

dr. Kurt Anseeuw, diensthoofd spoedgevallen ZNA Stuivenberg

Netto

Eerste spadesteek van ZNA Cadix

Fons Duchateau, Voorzitter RVB ZNA en tevens Voorzitter OCMW Antwerpen steekt de eerste spade voor het nieuwe ZNA-ziekenhuis samen met CEO Wouter De Ploey, algemeen medisch directeur dr. Katrien Bervoets en Manu Coppens (CEO K.Eur Development). Bij die gelegenheid wordt ook de naam onthuld: ZNA Cadix. Dit nieuwe ziekenhuis naast park Spoor Noord opent de deuren eind 2019. Volg het project op www.bouwenaanzna.be

Primeur voor ZNA Hartcentrum

Haperingen in het elektrisch circuit van het hart kunnen hartritmestoornissen veroorzaken. Om dit via een ingreep te behandelen is een zo precies mogelijke visualisering van het hart en de zenuwen noodzakelijk. Het ZNA Hartcentrum beschikt sinds kort over een nieuw toestel dat een 3D-kaart van het hart maakt in de allerhoogste resolutie.

"Dankzij deze nieuwe machine kunnen we nu de meest complexe ritmestoornissen in beeld brengen en verhelpen.”

dr. Bruno Schwagten, cardioloog ZNA Hartcentrum

Voorbereiding invoer elektronisch patiëntendossier

Na twee jaar voorbereiding worden de eerste onderdelen van het elektronisch patiëntendossier (EPD) zichtbaar. Een van de uitgangspunten is dat zorgverleners alle kerngegevens en onderzoeksresultaten van hun patiënt eenvoudig en overzichtelijk digitaal kunnen raadplegen. In 2015 kregen ZNA-artsen een voorsmaakje van de nieuwe resultatenviewer. Ook de andere onderdelen van het EPD worden volop verder ontwikkeld. Binnenkort starten de gastro-enterologen als pilootdiscipline om met het EPD te gaan werken.

Ebitda