ZNA coördineert zorgverlening na gasexplosie

Op 15 januari deed zich een explosie voor in een gebouw op de Paardenmarkt. Daarbij vielen twee doden en meerdere gewonden. Dr. Kurt Anseeuw, diensthoofd Spoedgevallen bij ZNA Stuivenberg, zorgde voor de coördinatie van de medische hulpverlening en het vervoer van gewonden.

dr. Kurt Anseeuw, diensthoofd Spoedgevallen ZNA Stuivenberg: "De opvang van alle gewonden verliep vlot. Zeven slachtoffers werden verzorgd in ZNA Stuivenberg en twee in ZNA Middelheim."

Gloednieuw chirurgisch dagziekenhuis in ZNA Middelheim

Op 5 februari opende in ZNA Middelheim een gloednieuw chirurgisch dagziekenhuis. Het resultaat mag er zijn: de afdeling heeft nu een huiselijk onthaal, een vertreklounge en een frisse low-care recovery. De doordachte inrichting maakt het werken efficiënter en de verblijfsduur korter. Zo kan een bed per dag voor meer dan één patiënt gebruikt worden.

Opnames en raadplegingen

ZNA-cardioloog sticht patiëntenvereniging ‘oveRRsLag’

Per dag krijgen 50 Belgen een beroerte. Meer dan een derde is het gevolg van een hartritmestoornis, namelijk voorkamerfibrillatie (VKF) en kan voorkomen worden.

dr. Bruno Schwagten, cardioloog-elektrofysioloog: "Een groot deel van de VKF-patiënten voelt zijn hartritmestoornis niet. Via OveRRslag willen we de kennis van het grote publiek over oorzaken, diagnose en behandeling van VKF vergroten."

Samenwerking tussen verpleegkundigen GZA & ZNA

Enkele NICU-verpleegkundigen van ZNA Middelheim zijn de bezielers van de Vereniging voor Kleine Superhelden. Ze maken dagboekjes voor de ouders van prematuur geboren kinderen. Zo hebben ouders een blijvende herinnering aan de moeilijke, maar vaak ook mooie momenten met hun premature baby. Ook de collega’s van GZA Sint-Augustinus zijn in dit sympathieke initiatief gestapt.

20 jaar ZNA Kinderziekenhuis

In maart was het 20 jaar geleden dat het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis geopend werd en het Algemeen Kinderziekenhuis Good Engels de deuren sloot. Dat werd uitgebreid gevierd met een feest op maat van de kinderen: patiëntjes konden samen met hun ouders brunchen, hun lievelingsknuffels laten onderzoeken door een team ‘berendokters’ of ravotten op de reuzenspeeltuigen in de wachtzalen.

ZNA Nierkliniek valt in de prijzen: health & care award

In het voorjaar ontvingen de collega’s van ZNA Nierkliniek de ‘Health & Care’-award voor hun actieve beleid rond Klare Taal. Ze namen zowel de jury- als de publieksprijs mee in de categorie 'Hospitality'. Een dikke proficiat!

dr. Wendy Engelen, medisch diensthoofd: "Het Klare Taal-beleid van de ZNA Nierkliniek wil heldere, laagdrempelige en toegankelijke informatie voor alle nierpatiënten, ongeacht hun opleiding, geletterdheid, taal of cultuur. En dit tijdens alle fases die de nierpatiënten doorlopen.”

Primeur: ZNA Kinderziekenhuis helpt diabetespatiëntjes buiten de ziekenhuismuren

In mei lanceerde het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis een nieuwe aanpak om een behandeling met insulinepomp ambulant op te starten. Voordien gebeurde de voorbereiding in het ziekenhuis waardoor het kind enkele dagen in het ziekenhuis moest verblijven. Dit proces kan nu ambulant verlopen. Het hele traject is uniek in Vlaanderen.

Dr. Daniel Klink kinderendocrinoloog: "De nieuwe aanpak biedt 2 voordelen: voor het kind is er geen traumatiserende opname in het ziekenhuis meer nodig en de insulinepomp wordt onmiddellijk getest in de thuissituatie.”

Niets doen is geen optie

Enkele collega’s van de ZNA Volwassenenpsychiatrie richtten de vzw ‘NiDIGO’ op. Dat is de afkorting voor ‘Niets doen is geen optie’. Hiermee willen ze tegemoetkomen aan noden van psychiatriepatiënten die niet via het reguliere zorgsysteem kunnen worden beantwoord. Via verschillende acties wil de vzw hulpvragers en hulpverleners financieel ondersteunen.

Laboratoria Pathologische Anatomie van GZA en ZNA vormen 1 dienst

Sinds juni 2018 vormen de laboratoria Pathologische Anatomie van GZA en ZNA één associatieve dienst voor de ziekenhuisgroepering GZA-ZNA. Het centraal labo en het secretariaat zijn gevestigd op de site ZNA Middelheim. Daarnaast zijn er 3 activiteitencentra met bewaarde permanentie door een labomedewerker en 1 of 2 pathologen.

ZNA ontvangt 3 awards van ZorgAnders

Het ZNA Mobiel Crisisteam Antwerpen ontving de award voor ‘thuiszorgorganisatie van het jaar’. De collega’s van de communicatiedienst ontvingen de award voor ‘mooiste branding van het jaar’ voor de grafische huisstijl van de communicatie over het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Daarnaast haalde ZNA Joostens ook nog een nominatie voor ‘woonzorgcentrum van het jaar’. Oscare - een vzw die nauw samenwerkt met het ZNA Brandwondencentrum - ontving de award voor ‘(andere) zorginstelling van het jaar’.

ZNA.be behaalt AnySurfer kwaliteitslabel

De ZNA-website behaalde in juli het AnySurfer kwaliteitslabel. Dat is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. ZNA hecht veel belang aan toegankelijke zorg voor iedereen. Dat houdt zowel het geven van medische zorg in als de toegang tot de informatie daarover via de website. ZNA maakte de website bruikbaar voor iedereen, ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen en personen met een auditieve of motorische handicap. Tot 2020 mag zna.be dit label dragen. Dan volgt opnieuw een audit.

Lutgart Vandergheynst (communicatie-adviseur digitale media): "Toegankelijkheid zit in ons DNA. Dit trekken we dan ook op alle niveaus door."

Nieuw: verpleegkunde studeren in ZNA Joostens

Sinds 1 september 2018 kunnen studenten van HIVSET Turnhout een HBO5-opleiding verpleegkunde volgen in ZNA Joostens te Zoersel. 20 studenten volgden er de eerste twee studiejaren van hun opleiding. Het kasteel werd ingericht met een leslokaal en een zogenaamd ‘Skillslab’ voor praktijkoefeningen.

Rika De Bens, directeur ZNA Joostens: "ZNA-collega’s zullen aan de studenten gastcolleges geven over bepaalde thema’s en de studenten kunnen er stage lopen en hun vaardigheden oefenen."

Hersenscan spoort vroegtijdig Alzheimer op

Door hersenscans te analyseren met nieuwe software, kunnen artsen vroegtijdig voorspellen of een patiënt de ziekte van Alzheimer ontwikkelt. Met deze primeur kreeg de ZNA Geheugenkliniek in augustus heel wat media-aandacht. Het onderzoek werd samen met een team neurowetenschappers van UAntwerpen en het Belgian Dementia Council gevoerd i.s.m. de ZNA Geheugenkliniek. Hoe vroeger je Alzheimer opspoort, hoe meer behandelingsmogelijkheden er zijn.

250 artsen op ZNA huisartsensymposium

In september vond het tweejaarlijkse ZNA Huisartsensymposium plaats in de vernieuwde Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Verschillende ZNA-sprekers gaven een update over de nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in hun vakgebied. ZNA verwelkomde zo’n 250 (huis)artsen die nadien ook erg opgetogen waren over het evenement.

Een job in het Antwerpse? Bekijk ons aanbod!

ZNA is op zoek naar nieuwe collega’s, veel nieuwe collega’s. In oktober waren er maar liefst 150 vacatures, waarvan de helft verpleegkundige functies zijn. Om geïnteresseerden aan te trekken, hebben de collega’s van HR en Communicatie samen een online-rekruteringscampagne op poten gezet. En die werd ook opgemerkt, naast de advertenties op Google en Indeed. Binnen de maand bereikten ze quasi 69.000 mensen. Ook vandaag nog, blijven we reikhalzend uitkijken naar talent, o.a. in de verpleegkunde. Volg ons aanbod. Woon je in regio Antwerpen en wil je dicht bij huis werken? Dan vind je vast een ZNA-ziekenhuis in je buurt.

Nieuwe implantatietechniek van pacemakers

Het ZNA Hartcentrum van Middelheim pakte uit met een nieuwe implantatietechniek voor pacemakers. Bij te trage hartritmes, corrigeert de pacemaker het ritme via elektrische prikkels. Bij de klassieke methode wordt de pacemaker in de punt van de rechterkamer geplaatst Deze methode is onnatuurlijk en kan zelfs achteruitgang van de hartpompfunctie bij bepaalde risicopatiënten veroorzaken.

dr. Michael Wolf: "Bij de nieuwe implantatietechniek sluiten ZNA-cardiologen de pacemaker rechtstreeks aan op het centraal zenuwcentrum van het hart. Zo kan de pacemaker de pompfunctie van het hart niet aantasten."

EBITDA

480 jubilarissen in de bloemetjes gezet

Eind oktober vond het jubilarissenfeest plaats in zaal Atrium van de Koningin Elisabethzaal. Medewerkers die in 2017 10 jaar, 25 jaar of 35 jaar in dienst waren of met pensioen zijn gegaan, werden uitgenodigd. Maar liefst 480 jubilarissen werden gevierd met een diner spectacle, er vonden verrassende acts plaats zoals een acrobatische dans en een magic show. De DJ zorgde voor de after party.

ZNA Cadix: hoogste punt bereikt

Begin december bereikte het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix het hoogste punt: 88,16 meter. Daarmee is het de hoogste toren van de buurt. Het uitzicht vanop de bovenste verdiepingen is adembenemend. Onze fotograaf ging een kijkje nemen op de werf. Je kan de werkzaamheden volgen op de webcam. De tram rijdt al tot aan de deur, momenteel wordt aan de gevelbekleding gewerkt.

Fons Duchateau Voorzitter RVB: "De skyline van Antwerpen krijgt er een nieuwe topper bij. In 2022 zal ook dit ZNA-ziekenhuis klaarstaan om de Antwerpenaar topzorg te bieden."

ZNA-kinderen ontmoetten de Sint in Comics Station

Op 4 december vond het ZNA Sinterklaasfeest plaats in indoorpretpark Comics Station. 1.200 kinderen van ZNA-medewerkers (t.e.m. 12 jaar oud) konden samen met hun ouders genieten van alle attracties en een bezoekje brengen aan de Sint. Alle kinderen kregen ook een snoepzak mee naar huis. De ZNA Club - die sinds maart 2018 alle personeelsvoordelen en –activiteiten coördineert - gaat hiermee verder op zijn vernieuwend elan.

MRI in ZNA Jan Palfijn terug operationeel

Sinds begin januari 2019 is de MRI in ZNA Jan Palfijn na een aantal maanden sluiting terug operationeel. Een akkoord werd daarover bereikt met het RIZIV. In de regio Noord kunnen patiënten dus opnieuw terecht bij hun vertrouwde ziekenhuis voor MRI-scans.

2018 in het teken van JCI

In alle geledingen van ZNA werd er o.a. in 2018 keihard gewerkt aan het behalen van de JCI-accreditering. Sinds eind mei 2019 mag ZNA zich als eerste ziekenhuis ook de trotse eigenaar noemen van de eerste netwerkaccreditering in België. Alle ZNA-ziekenhuizen staan voor dezelfde kwaliteitsvolle en veilige zorg. Daarom werd het beleid in onderling overleg in al onze ziekenhuizen geüniformiseerd en de ‘best practices’ veralgemeend.

Wouter de Ploey, CEO ZNA: "Ik ben trots op deze organisatie die barst van het talent."