AFGELAST - Avonden van de Volwassenenpsychiatrie: burn-out en positieve gezondheid

18/11/2020 | 20.00 u.

Ten gevolge van de COVID-19-maatregelen is dit symposium afgelast.

 

Het gevaar op burn-out bij professionals in de geestelijke gezondheidszorg counteren door een positieve gezondheid te promoten: Heeft dat kans op slagen?

Er is geen twijfel over: de prevalentie van burn-out bij zorgprofessionals stijgt schrikbarend. Cijfers uit de USA en de UK tonen dit scherp aan, en ook in ons land merken we meer en meer uitval. Psychiaters en andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg behoren tot de risico-disciplines. De oude definitie van burn-out als werk-gebonden energiestoornis met negatieve gemoedstoestand, wordt stilaan vervangen door een dynamische werkgerelateerde aandoening bij mensen die eerst een periode productief en tot volle tevredenheid hebben gewerkt, maar door extreme vermoeidheid zich mentaal distantiëren van het werk om verdere uitputting te voorkomen. Deze kernsymptomen worden vergezeld van een depressieve stemming, en gedragsmatige en psychosomatische spanningsklachten. Het is belangrijk deze ernstige situatie te herkennen bij zichzelf en bij elkaar.

Andy De Witte en Eric Boydens, pioniers van het eerste uur van Doctors for Doctors, leggen ons in de lezing van zo'n anderhalf uur uit waar we op moeten letten in het engagement voor ons vakgebied. Ze leggen het dilemma uit van keuzes maken en balanceren. Vervolgens motiveren ze ons om te evolueren naar compassievolle zorg voor onszelf in het ontwikkelen van een positief gezondheidsmodel. Op het einde van de avond gaan ze in gesprek met de mensen uit de zaal.

Accreditering ethiek en economie werd goedgekeurd. 

Contactinfo

Katleen Grietens
03 217 78 62

Locatie

ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg - eerste verdieping
Pothoekstraat 109
2060 Antwerpen
BE

Inschrijven

E-mailadres
Bevestig het e-mailadres.
Laatste update op: 20-10-2020