Begeleiding

Bedplassen: Wat is het en wat kun je eraan doen?

Kinderen van 6 jaar of ouder die nog elke nacht bedplassen, moeten echt behandeld worden, vindt dr. An Bael, kindernefroloog in ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. “De emotionele en sociale impact van bedplassen op deze leeftijd is te groot en de kans dat het probleem spontaan binnen de 2 jaar verdwijnt is veel te klein is," benadrukt dr. Bael.



Twee soorten bedplassen 

Er zijn twee soorten bedplassen die we onderscheiden. "Het gewone of monosymptomatisch bedplassen is puur het gevolg van de hersenen die de prikkel van de blaas niet tegenhouden of niet oppikken 's nachts. Het is dus niet psychisch of opvoedkundig bepaald, maar gewoon dikke pech", legt Dr. Bael uit. De tweede groep is het niet-monosymptomatisch bedplassen, waarbij er bijkomende symptomen zijn die verband houden met de blaas. "Daar is de behandeling minder makkelijk. Een voorbeeld hiervan is een kind met een veel te kleine blaas", voegt ze toe.

Voldoende en op tijd drinken

Een basisregel is om kinderen voldoende en op tijd te leren drinken. “Maak er geen gewoonte van om na het avondeten nog veel te eten en te drinken. Bij drinken moet het vocht nog weg, maar ook bij eten. Alles wat nog afgebroken moet worden via nieren en plas, gaat er ook nog uit," adviseert Dr. Bael.

De plaswekker: een effectieve behandeling

Als je al rekening houdt met die regel, zijn er bij monosymptomatisch bedplassen twee mogelijke behandelingen. “Ofwel ga je kinderen dan behandelen met een plaswekker. Voor mij is dat eigenlijk de beste therapie, als het haalbaar is voor de grootte van de blaas en de hoeveelheid plas die je kind maakt. Je leert namelijk een nieuwe gewoonte", legt dr. Bael uit. "Met een plaswekker leer je aan he hoofd om juist te reageren op het ogenblik dat de blaas duwt. Op het ogenblik dat je plast, gaat er een alarm. Dat geluidsalarm zorgt natuurlijk dat je slaap verandert. Je gaat lichter slapen. Zo leer je je hersenen na een tijdje om vanzelf, zonder alarm, te reageren met lichtere slaap als de blaas duwt. Je leer onbewust je plas uit te stellen in de nacht, tot 's ochtends.”

Medicatie als alternatief

Daarnaast bestaat er ook medicatie die zorgt dat je minder plas maakt. “Dat is even goed te verantwoorden, maar onze eerste keuze blijft wel de plaswekker. Bij sommige kinderen werkt die aanpak echter niet, en dan zijn er nog altijd medicijnen," concludeert Dr. Bael.

Bekijk het interview

Bekijk het volledige interview met dr. An Bael ook in deze video

 

Week van het bedplassen

Van 5 tot 11 juni is het de internationale week van het bedplassen. Meer info vind je op deze pagina.


 

Laatste update op: 02-06-2023