Patiëntenverenigingen

Bij heel wat medische diensten vind je een overzicht van patiëntenverenigingen.

Ben je op zoek naar een specifieke patiëntenvereniging, raadpleeg dan de uitgebreide en actuele lijst van patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen op de website van Trefpunt Zelfhulp vzw: www.zelfhulp.be.

Samenwerkingsverbanden met patiëntenverenigingen

 • Hematologie - Oncologie - Radiotherapie

  Surplus vzw
  Surplus vzw werd in 1995 gestart door de verpleegkundigen van de afdelingen hematologie, oncologie en radiotherapie van ZNA Middelheim.
  Surplus vzw is een ‘verwenfonds voor kankerpatiënten’. Zij krijgen een kleine of grote extra aangeboden om de zorgen die hun ziekte met zich meebrengt even van zich af te schudden. Surplus organiseert onder meer minitrips in binnen- of buitenland, een Surplus-café en een bergtocht voor ex-kankerpatiënten.

 • Oncologie - Neus-, Keel- en Oorziekten

  de Babbelclub 
  Sinds vier jaar organiseert ZNA Stuivenberg de Babbelclub.  De Babbelclub is bedoeld voor mensen met een hoofd-halstumor.
  Voor of na hun consultaties zijn mensen met zo’n tumor welkom om op de dienst iets te drinken met hun begeleiders en lotgenoten. Daar staat een team van verpleegkundigen, logopedisten, vrijwilligers… ook klaar om de vragen van die patiënten te beantwoorden en praktische problemen op te vangen. 

  In december 2015 ontving de Babbelclub een beurs van de Stichting tegen Kanker. Met deze extra financiële steun kan de Babbelclub onder meer experts uitnodigen, educatief materiaal aankopen en een uitstap met patiënten organiseren.

Laatste update op: 29-08-2019