Begeleiding

10 tips om het risico op een beroerte te verminderen1 op 4 van ons...

krijgt een beroerte tijdens ons leven, maar met een paar eenvoudige stappen, kunnen de meeste beroertes vermeden worden.

Hierbij een aantal tips die helpen om het risico op een beroerte te verminderen.

 

1. Hou je bloeddruk onder controle

De helft van alle beroertes houdt verband met  hypertensie. Je bloeddruk kennen en onder controle houden door een aangepaste levensstijl of medicatie zal het risico op een beroerte verminderen.

 

2. Doe 5 keer per week aan lichaamsbeweging

Meer dan één derde van de beroertes komen voor bij mensen die niet voldoende bewegen -
5 keer per week  20 tot 30 minuten matig sporten of bewegen, vermindert het risico op een beroerte.

 

3. Kies voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding

Bijna een kwart van de beroertes zijn te wijten aan ongezonde voeding. Vers fruit en groenten en het beperken van verwerkt voedsel, verminderen het risico op een beroerte.

 

4. Verlaag je cholesterol

Meer dan 1 op 4 beroertes zijn gekoppeld aan hoge waardes van slechte ‘LDL’ cholesterol. Onverzadigde vetten, het vermijden van verwerkt voedsel en regelmatig bewegen, helpen het risico te beperken. Als het voor jou onmogelijk is om ondanks een aangepaste levensstijl, gezonde cholesterolwaardes te behouden, kan je arts medicatie voorstellen.

 

5. Behoud een gezond gewicht

Bijna 1 op 5 beroertes kunnen in verband gebracht worden met overgewicht en obesitas. Een gezonde BMI (body mass index) en heup-tot-taille verhouding verminderen het risico op een beroerte.

 

6. Stop met roken en vermijd een rokerige omgeving

Bijna 1 op 10 beroertes zijn te wijten aan roken. Stoppen met roken vermindert voor jou en voor de mensen in jouw omgeving het risico op een beroerte. Hulp zoeken bij het stoppen met roken verhoogt je slaagkansen.

 

7. Verminder alcoholgebruik

Jaarlijks zijn meer dan 1 miljoen beroertes (wereldwijd) gelinkt aan overmatig alcoholgebruik. Beperk je alcoholgebruik tot maximum 1-2 eenheden per dag.

 

8. Herken en behandel voorkamerfibrillatie

Mensen die lijden aan voorkamerfibrillatie (hartritmestoornis) lopen 5 keer meer risico op een beroerte dan de gemiddelde bevolking. Ben je ouder dan 50, spreek dan met je arts over voorkamerfibrillatie en als je hier aan lijdt, bespreek dan mogelijke behandelingen om het risico op een beroerte te verminderen.

 

9. Beheer diabetes

Als diabetespatiënt loop je meer risico op een beroerte. Diabetes en een beroerte hebben een aantal gemeenschappelijke risicofactoren waaronder dieet en lichaamsbeweging. Vraag als diabetespatiënt aan jouw arts hoe je het risico op een beroerte kan verminderen.

 

10. Hou stress onder controle

Bijna 1 op 6 beroertes kunnen in verband gebracht worden met mentaal welzijn. Hou stress, depressie, woede en angst onder controle om het risico op een beroerte te beperken.

 

 

Laatste update op: 14-07-2021