Begeleiding

6 vragen over migraine door onze expert beantwoord



1. Waarin verschilt migraine van clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn en migraine zijn gescheiden entiteiten. Het zijn 2 verschillende soorten hoofdpijn en hebben elk hun eigen therapie.

Migraine kent een dubbel ontstaansmechanisme : er ontstaat zowel een stoornis vanuit het zenuwstelsel als vanuit de bloedvaten (lichte uitzetting van de slagaders en vrijstelling van stoffen die zorgen voor signaaloverdracht). Migraine wordt gekenmerkt door een bonkende pijn aan 1 kant van het hoofd. Die pijn is voornamelijk aan de voorkant gelokaliseerd en neemt toe bij inspanning (beweging) en kan worden uitgelokt door triggers. Migrainepatiënten kennen deze triggers meestal zelf, uit ervaring.  Die triggers zijn bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen (alcohol of chocolade) of reukstoffen, maar stress blijft de belangrijkste. Migraine duurt 1 tot 4 dagen en is vrij goed te behandelen. Er zijn zeer goede geneesmiddelen die veel verlichting brengen.   

Clusterhoofdpijn daarentegen is de ergste schedelpijn die er bestaat. Het is een borende en snijdende pijn, die zich vooral rond één oog situeert. Clusterhoofdpijn gaat gepaard met bewegingsdrang, de neiging om te bewegen. Tranen van het oog, een verstopping van de neus en roodheid van het oog aan dezelfde zijde van de pijn zijn bijkomende symptomen. Een aanval duurt 1 tot 3 u en kan tot 17 keer op een dag voorkomen. Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij seizoenswisselingen (er treedt meestal een spontane vermindering van de symptomen op na een 8 – 12 tal weken), in bepaalde tijden van het jaar en kent een genetische component. Tien procent van de patiënten lijdt aan een chronische vorm (vooral rokende mannen).

2. Wat is migraine met aura?

Als gevolg van de neuronale onderdrukkingsgolf in de hersenen gaan bepaalde zones in de hersenen minder neuronaal actief zijn, d.w.z er treedt een verminderde functie van de schors van de hersenen op. Bijgevolg kunnen ze niet normaal werken. Hierdoor krijgen mensen een aantal symptomen, die vaak een voorteken zijn voor een migraineaanval: migrerende visuele stoornissen (bv. flikkeringen zien, defecten van het gezichtsveld), gevoelsstoornissen (bv. tintelingen in de arm) of spraakstoornissen.  Deze symptomen verdwijnen meestal binnen de 30 tot 60 minuten.De symptomen kunnen ook tijdens een aanval optreden en op zichzelf, dus zonder hoofdpijn. In dat geval spreken we van ‘migraine sans migraine’.

Een aura – en dan vooral aura met visuele stoornissen – kan hersenschade geven. Mensen met dit soort aura’s lopen 4x meer kans op een beroerte dan mensen met migraine zonder aura.

3. Er zijn meer vrouwelijke dan mannelijke migrainepatiënten. Hoe komt dat?

Hier is oestrogeen, het vrouwelijk hormoon, de boosdoener. Dit hormoon heeft veel voordelen, maar de hersenen zijn heel gevoelig voor oestrogeen en schommelingen in de hormoonspiegel. Ook de hoeveelheid oestrogeen maakt de hersenen gevoelig aan migraine. Voor elke man met migraine zijn er vier vrouwen met de aandoening.

We raden om deze reden ook de pil af bij vrouwen met (ernstige) migraine. De pil bevat extra vrouwelijk hormoon, wat de kans op migraine doet toenemen.

4. Zijn kinderen vatbaar voor migraine?

Kinderen zijn ook vatbaar voor migraine, maar het wordt bij hen nog vaker miskend en onvoldoende onderzocht. Kinderen zijn ook minder mondig of kunnen het minder onder woorden brengen.

5. Wat doe je best als je migraine hebt?  

Naast  het vermijden van de gekende triggers wordt migraine met medicatie behandeld. Er zijn twee soorten therapieën : één therapie om de aanval te doen stoppen en één therapie om de aanvallen te voorkomen. Mocht je je medicatie niet bij je hebben of wanneer je niet vaak last hebt van migraine, zonder je je best volledig af in bed in een donkere kamer. Dat verlicht de symptomen.

Mensen met zware migrainepijn zitten soms met hun hoofd in hun handen. Onbewust verlichten ze zo de pijn, want ze duwen op hun slapen en zo duwen ze de aders een beetje plat wat de pijn verlicht.

6. Vanwaar het misselijk gevoel bij migraine?

Bij migraine wordt de centrale braakzone geprikkeld waardoor een misselijk gevoel en braken kan ontstaan. Dit heeft te maken met de zogenaamde pathway, de weg die migraine volgt in de hersenen. Er zijn 3 pathways en bij 1 ervan wordt de centrale braakzone geprikkeld.

 

 

Met dank aan dr. Werner Verslegers, Medisch Diensthoofd Neurologie in ZNA Jan Palfijn.

De informatie op deze pagina is louter informatief en vervangt geenszins een consultatie bij je behandelend arts.​

Laatste update op: 06-08-2021