3 recepten voor mensen met slikproblemen

 

Mensen die genezen zijn van  hoofd-halskanker ervaren door de behandeling vaak slikmoelijkheden, waardoor eten voor hen niet goed lukt. Vaak zijn ze aangewezen op vloeibare of fijngemalen gerechten. Maar ook die kunnen best smakelijk zijn.

Dankzij de hulp van ex-patiënte Helene Luyten, die met enkele bestaande recepten experimenteerde, kunnen we enkele tips geven voor een geslaagd etentje geven. Smakelijk alvast!

 

Soep van wortel, prei en aardappel

  • 3 wortelen grof gehakt
  • 2 preien in ringen
  • 1ui
  • 1 sjalot
  • 1 aardappel grof gehakt
  • 1,25 liter groente- of kippenbouillon
  • zout
  • peper
  • peterselie (indien dat kan)

Stoof de ui, de sjalot en de prei aan in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de rest van de groenten toe en kook ze tot ze gaar zijn. Pureer ze tot een gladde massa en kruid bij indien gewenst. Serveer met peterselie en volkorenbrood (voor wie het kan eten).

Met dit recept kan je variëren:

  1. Voeg een eetlepel mosterd toe.
  2. Vervang de aardappel door 1 biet
  3. Voeg een blik gepelde tomaten toe aan het basisrecept.

 

Avocadoshake

  • 1 avocado
  • 6-7 ontpitte dadels (liefst malse Medjouldadels)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • melk
  • eventueel een klein beetje oranjebloesemwater (vrij sterk)

Week de kleingesneden dadels van tevoren weken in de melk, dan kan je ze beter blenden. Voeg de avocado toe en de vanillesuiker. Mix het tot een gladde massa. Voeg indien gewenst esdoornsiroop of honing toe. Voeg melk toe tot het een echte shake is.

Je kan de shake verrijken met wat fijngemalen amandel of hazelnoot.

 

Zoete aardappelsoep

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes
  • 2 grote wortelen in blokjes
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika geschild in stukjes
  • 3 tenen knoflook, [peterselie, indien je dat kan eten]
  • 2 groente- of kippenbouillonblokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 liter water en paprika of cayennepeper (als je graag pittig hebt).

Maak de groenten schoon. Versnipper de uien en de knoflook en fruit in olijfolie. Voeg de aardappel, wortel en paprika toe en bak verder aan onder. Roer hierbij regelmatig. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.

Pureer hierna de soep tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en paprika (of cayennepeper)

Garneer de soep eventueel met fijngehakte peterselie en een druppel olijfolie. Om de soep voedzamer te maken kan je er een lepel (zure) room of Griekse yoghurt aan toevoegen in plaats van olijfolie.

 

 

 

Laatste update op: 16-12-2019