Begeleiding

Tips voor een goede nachtrust


 

Als je een slechte slaper bent, kan dat te wijten zijn aan een aantal zaken. Dit vermijd je beter als een goede nachtrust je lief is:

  • Stress is de slaapverstoorder bij uitstek. In stresssituaties gaat je lichaam cortisol aanmaken, waardoor er minder melatonine aangemaakt wordt. Melatonine – of ook wel het slaaphormoon - is de stof die vrijkomt wanneer het donker wordt en je zo voorbereidt op je slaap. Bij het vrijkomen van cortisol zal je lichaam dus geen (of veel later) een teken krijgen dat het tijd is om te slapen.
    Ontdek hier hoe je stress kan verlagen met een aantal oefeningen
  • Koffie en energiedrankjes hebben een nadelig effect op je slaap. De cafeïne die erin zit werkt soms nog 4 tot 6 uur later en hindert de aanmaak van het slaaphormoon. Drank met cafeïne vermijd je best vanaf 16.00 uur.
  • Blauw licht zoals dat op je smartphone, tablet of laptop zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het nog dag is. Daardoor wordt de aanmaak van melatonine uitgesteld en je lichaam geraakt pas later in slaaptoestand. Leg daarom schermen aan de kant een half uur tot een uur voor je gaat slapen. Vind je dat toch te moeilijk? Maak dan gebruik van een filter op je smartphone of tablet. Er zijn verschillende apps beschikbaar die je daarvoor kan gebruiken.
  • Alcohol  brengt je slaappatroon in de war, hindert de aanmaak van melatonine en zorgt voor een oppervlakkige slaap, waardoor je nooit echt uitgeslapen bent. Te mijden dus.
Laatste update op: 10-08-2021