Begeleiding

Het belangrijkste over vitamine D in 4 vragen en antwoorden

  

1. Waarom hebben we vitamine D nodig?

Vitamine D hebben we vooral nodig voor de opbouw van onze botten. Een tekort aan vitamine D resulteert in botontkalking, spierkrachtvermindering, spierpijn en vermoeidheid. Bij oudere mensen zien we dat ze om die reden ook makkelijker vallen.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D een verhoogde kans op Type 2 diabetes geeft, alsook op hart- en vaatziekten.

2. Maak je sneller vitamine D aan bij een hittegolf?

Om voldoende vitamine D op te nemen moet je dagelijks een kwartier tot een half uur in de zon lopen met ontblote armen, benen en aangezicht en dit zonder zonnecrème. De zon en de temperaturen tijdens een hittegolf zijn daar niet goed voor, omdat je zeer snel verbrandt en je absoluut moet smeren.
Een warme lentedag met veel zon is eigenlijk ideaal.
Mensen met een bleke huid maken trouwens makkelijker vitamine D aan dan mensen met een donkere huidskleur.

3. Is een tekort aan vitamine typisch voor mensen die op het Noordelijk Halfrond wonen? M.a.w. in gebieden waar de zon niet zo veel schijnt?

Dat zou je denken, maar dat klopt niet helemaal. In veel zonnige landen zijn er ook tekorten doordat men de zon vermijdt of door kleding die het lichaam volledig bedekt. Wanneer mensen niet vaak genoeg onbedekt in de zon komen, dan kunnen er tekorten optreden.

4. Kan je teveel vitamine D hebben?

Een teveel aan vitamine D kan je alleen krijgen van vitamine D supplementen, niet van bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten. Als je supplementen slikt, dan moet je de aanwijzingen van je apotheker goed opvolgen.

 

 

Met dank aan dr. Ann Verhaegen, Diensthoofd Endocrinologie

Laatste update op: 10-08-2021