Begeleiding

Werken in shiften en toch gezond eten? Zo doe je dat!


 

Gezond eten, iedereen heeft er de mond van vol. Toch is het door het werktempo en de werktijden niet altijd eenvoudig om evenwichtig te eten en snelle suikers te mijden.

Uit een gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat 48% van de Vlamingen overgewicht heeft. 13% van de Vlamingen heeft obesitas en die cijfers blijven stijgen.

Letten op je voeding is dus geen overbodige luxe, zeker niet als je in shiften werkt. Werk je ’s nachts, dan kom je in conflict met je interne klok. Daardoor raken bepaalde lichaamsfuncties, waaronder je spijsvertering ontregeld. Regelmaat is dan wat je nodig hebt.

Laat de chocoladerepen en koekjes voor wat ze zijn. Dat zijn de snelle suikers. Je krijgt er een instant energieboost van, maar erna voel je je dikwijls moe. Je krijgt door de grote hoeveelheid snelle suikers een hoge bloedsuikerspiegel. Die wordt dan weer snel opgevolgd door een energiedip. Kies dus voor een gezonder alternatief.

Wist je dat...

  • Je darmen ’s nachts op een lager pitje werken? Eten op ongewone uren kan je kans op een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie verhogen. Geef daarom de voorkeur aan licht verteerbare voeding.
  • Je door het werken in shiften slaaptekort kan opbouwen? Dat heeft een grote invloed op de hormonen die je honger- en verzadigingsgevoel regelen. Je krijgt meer zin in vet en suiker en gaat meer snacken.
  • Alcohol niet het ideale slaapmutsje is? Een glaasje doet makkelijker inslapen maar vermindert ook de slaapkwaliteit.

Tips om gezond te eten

  1. Drink voldoende water. 1,5 liter à 2 liter per dag raden we zeker aan. Om af te wisselen kun je kiezen voor water met een smaakje. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combinatie munt en limoen of basilicum, aardbei en citroen? Mogelijkheden genoeg!
  2. Eet op vaste tijdstippen. Kies voor 3 hoofdmaaltijden en eet 2 tot 3 tussendoortjes. Probeer je maaltijdmomenten evenwichtig te verdelen over de dag (en/of de nacht).  
  3. Stel je maaltijden evenwichtig samen: zorg dat je bord voor de warme maaltijd voor de helft uit groenten, voor een kwart uit aardappelen of volkoren granen en voor een kwart uit vlees, vis, ei peulvruchten of vervangproducten bestaat.
  4. Probeer zoveel mogelijk je maaltijd mee te nemen van thuis. Zo weersta je makkelijker het ongezonde aanbod van de automaten op het werk of de snackbars in de omgeving.
  5. Breng afwisseling in je tussendoortjes: een lekker stuk seizoensfruit, melk- of sojaprodukt, snackgroentjes… En waarom eens niet een verse groentesoep of een volkorenboterham?

 

 

Met dank aan Wendy Van Loo, diëtiste/ beleidsmedewerker diëtiek bij ZNA Middelheim.

Laatste update op: 19-07-2021