Banded bypass

Een banded bypass is een gastric bypass waarbij een extra ring rond de minimaag wordt geplaatst. Deze ring zorgt ervoor dat je nieuwe maag en je dunne darm niet gaan uitrekken. Deze ring is niet aanpasbaar zoals bij gastric banding.

Wanneer een banded bypass?

Gastric bypass wordt banded bypass. Wanneer je na een gastric bypass te vaak, teveel zoet of vet eet of teveel alcohol drinkt, kan je na verloop van tijd toch terug aankomen.  Aangezien deze problemen veelal te maken hebben met je eet- en leefgewoonten raden we je aan deze problemen eerst met de diëtiste en de psycholoog aan te pakken.

Wanneer de resultaten hiervan toch niet succesvol zijn, je BMI opnieuw hoger is dan 35 en je een tweede operatie overweegt, zal je opnieuw de preoperatieve onderzoeken moeten ondergaan. Deze resultaten worden dan besproken op het multidisciplinair overleg.  Als deze zijn goedgekeurd, kan de chirurg via een kijkoperatie een maagring bijplaatsen. Zo wordt de gastric bypass een banded bypass.

Bij mensen die hun overgewicht voornamelijk opbouwen door te veel te eten en een BMI hebben dat boven 55 ligt, kan een gastric bypass eventueel in één keer worden gecombineerd met een maagring.

Complicaties

Zoals bij elke operatie, bestaan er natuurlijk risico's en complicaties. De kans hierop is heel klein. Dit kan voorkomen:

  • bloedingen
  • infecties
  • hartaanval
  • trombose
  • ontstekingen (ook longontsteking)
  • dysfagie (moeite bij het slikken)

Uiteraard nemen we speciale maatregelen om het risico op deze complicaties zo klein mogelijk te houden.

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 06-03-2020
Auteur(s): Team Obesitascentrum