Cryopreservatie eicellen (social egg freezing)

Het is bij ZNA mogelijk om de eicellen van een vrouw met een kinderwens in te vriezen. Die eicellen kunnen dan op latere leeftijd ontdooid en bevrucht worden, met het doel een zwangerschap tot stand te brengen.  

Hoe gaat de behandeling? 

Door middel van een milde stimulatie met hormonen worden de eierstokken gestimuleerd om multipele eicellen gelijktijdig te produceren. Als de eicellen rijp zijn, worden ze uit het lichaam verwijderd middels een echogeleide punctie, pick-up genoemd. In het labo worden de rijpe eicellen meteen ingevroren en opgeslagen in de eicelbank. De volledige procedure duurt +/- 2 weken. Dit wordt ook weleens age banking genoemd.

Ingevroren eicellen worden tien jaar bewaard worden of tot de vrouw, bij wie ze zijn afgenomen, 47 jaar oud is (de dag vóór je 48ste verjaardag). De eicellen kunnen dan op het gewenste tijdstip gebruikt worden voor bevruchting middels ICSI met zaad van je partner of donor. Na de bevruchting kan een embryo teruggeplaatst worden in de baarmoeder. 

In deze video wordt het proces van cryopreservatie uitgelegd, ook wel het invriezen van eicellen genoemd.

Klik voor de uitgeschreven tekst van de video.

 

Kostprijs van een behandeling

Er wordt wel eens gezegd dat een fertilieitsbehandeling gratis is, maar dat is niet helemaal juist. Enkel de laboratoriumkosten worden volledig ten laste genomen van de ziekenfondsen.

Een overzicht van de kostprijs van fertiliteitsbehandelingen

Laatste update op: 28-10-2022
Auteur(s): Team Fertiliteitscentrum (Centrum voor Reproductieve Geneeskunde)