Cyclusmonitoring of timed intercourse

De bedoeling van cyclusmonitoring of timed intercourse is het tijdstip van de betrekkingen nauwkeurig te timen (timed intercourse), wat de kans op zwangerschap aanzienlijk verhoogt. Blijft een spontane eisprong (ovulatie) uit, dan worden de eierstokken (ovaria) met medicatie gestimuleerd. Zo kan de eisprong uitgelokt worden (folliculaire stimulatie en ovulatie inductie).

De opvolging van de menstruele cyclus gebeurt tijdens de ochtendraadpleging door 1 of 2 gynaecologen en 1 fertiliteitverpleegkundige van het fertiliteitscentrum:

De gynaecoloog neemt een vaginale echo in het kader van de monitoring van de cyclus;

De fertiliteitverpleegkundige zorgt voor bloedafnames en, indien nodig, voor de inspuiting van medicatie.

De aard van de medicatie, de toedieningsvorm (tabletten, inspuitingen) en de frequentie worden met de arts besproken in functie van de leeftijd van de patiënt, de duur en de oorzaak van het fertiliteitprobleem. De arts moet daarbij de wettelijke beperkingen respecteren die de Belgische wetgeving oplegt in zake het voorschrijven van stimulatiemedicatie (sinds 1/1/2009).

In sommige gevallen kan het chirurgisch induceren van de eisprong de voorkeur genieten (ovariële drilling).

In onderstaand filmpje worden alle verschillende manieren van kunstmatige bevruchting uitgelegd.
Klik voor de uitgeschreven versie van de video.

 

Kostprijs van een behandeling

Er wordt wel eens gezegd dat een fertilieitsbehandeling gratis is, maar dat is niet helemaal juist. Enkel de laboratoriumkosten worden volledig ten laste genomen van de ziekenfondsen.

Een overzicht van de kostprijs van fertiliteitsbehandelingen

Laatste update op: 16-08-2019
Auteur(s): Team Fertiliteitscentrum (Centrum voor Reproductieve Geneeskunde)