Reconstructie weke delen

Een kwaadaardig gezwel in het hoofd-hals gebied kan operatief verwijderd worden. Bij grotere uitsnijdingen laat dit defecten na, die omwille van functionele redenen hersteld moeten worden. Het weefsel hiervoor komt uit een ander gebied van het lichaam en wordt met aan- en afvoerend bloedvat weggenomen. Vervolgens transplanteren de artsen en sluiten ze de bloedvaten in de hals aan: dit noemt men een flap (reconstructie).

Een weke delen flap is een stuk huid met spier- en/of vetlaag en bloedvaten die aan een ander lichaamsdeel (donorplaats) van de patiënt wordt gehecht. Eén van de meest voorkomende vrije weke delen flap is de dijlap (ALT): deze wordt weggenomen ter hoogte van de voorzijde van de dij. Andere donorplaatsen zijn de kuit (MSAP), voorarm (RFF), rug (latissismus).

Een botflap is een flap met bot, spierlaag en evt. huid die aan een ander lichaamsdeel (donorplaats) van de patiënt wordt gehecht. Eén van de meest voorkomende botflap is de kuitbeenflap (fibula). Andere donorplaatsen zijn bekkenkam (DCIA) en schouderblad (scapula). Bij deze flappen dienen soms een aantal voorbereidingen gedaan te worden zoals een CT scan van de onderbenen (angiografie) om te kijken hoe de bloedvaten bevloeid zijn en hoe het verloop ervan is. Ook wordt er een 3D model gemaakt om deze operatie voor te bereiden.

Het doel van de reconstructie is het zo goed mogelijk herstellen van de oorspronkelijke anatomische vorm, de functies en het uiterlijk van de patiënt behouden.Het verwijderen van het kwaadaardig gezwel alsook de reconstructie gebeuren in één operatietijd.

Laatste update op: 20-03-2018
Auteur(s): Team Hoofd-halskliniek, Team Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA)