Reumatologische behandeling

De behandeling van reumatische aandoeningen bestaat uit een combinatie van rust, medicatie en beweging. Bij zeer ernstige klachten kan het zijn dat enkel een operatie nog uitkomst biedt.  Voor elk van de gewrichten zijn er specifieke operaties, zoals bijvoorbeeld het vervangen van de eigen gewrichten door protheses. De keuze van de operatie hangt uiteraard af van je eigen situatie. 

Medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van reuma zijn gericht op twee zaken: het wegnemen van de pijn en het bestrijden van de ontstekingen. 

Een overzicht van de meest voorgeschreven medicatie:

  • Pijnstillers
  • Niet-steroïde ontstekingsremmers of NSAID’s verminderen pijn en ontsteking.
  • Injecties met bijnierschorshormoon (corticosteroïden of glucocorticoïden) hebben een plaatselijke ontstekingsremmende werking.
  • Bij chronische gewrichtsontstekingen kunnen reumaremmers of DMARD's (Disease-Modifying Anti Rheumatic Drug) ontstekingen op termijn verminderen.
  • Biologicals bootsen de werking van lichaamseigen eiwitten (antistoffen) van het immuunsysteem na en kunnen ontstekingen snel en krachtig onderdrukken. Biologicals worden via een infuus of onderhuidse inspuitingen toegediend.
Laatste update op: 16-08-2019
Auteur(s): Team Reumatologie