Slokdarm-maag-duodenum (SMD) onderzoek

Je behandelde arts heeft voor je een röntgenonderzoek van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm aangevraagd. In medische taal wordt dit onderzoek ook wel SMD of slokdarm-maag-duodenum onderzoek genoemd. Tijdens het onderzoek worden met behulp van contrastvloeistof, röntgenopnamen van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (het duodenum) gemaakt. De contrastvloeistof die gebruikt wordt is barium of een wateroplosbaar jodiumhoudend contrastmiddel.

Het wordt uitgevoerd bij problemen met de voedselpassage, oprispingen, misselijkheid, overgeven enz. Daarnaast kan het gebruikt worden om een eventuele maaghernia aan te tonen of uit te sluiten. Het wordt ook vaak uitgevoerd als controle na chirurgie, zoals na maagverkleiningsoperaties.

Hier vind je meer algemene info omtrent röntgenonderzoeken.

Waarop moet je letten?

  • Het onderzoek gebeurt enkel op afspraak op basis van een verwijsbrief van je arts.
  • Een geldige verwijsbrief van je arts is nodig (verplicht) voor het onderzoek. Breng je verwijsbrief mee op de dag van het onderzoek.
  • Je moet nuchter zijn voor een slokdarm-maag-duodenum onderzoek. Je mag niets meer eten en niet meer roken vanaf middernacht voor de dag van het onderzoek. In de ochtend kunt je wel met een klein beetje water je eventuele medicatie innemen.
  • Als je niet aanwezig kan zijn, gelieve tijdig te verwittigen. Zo kunnen we andere patiënten verder helpen (niet geannuleerde afspraken worden geregistreerd).  

Maak melding aan de verpleegkundige voor de start van het onderzoek of er sprake is van:

  • Mogelijke zwangerschap (als je zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan reeds vooraf telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg)

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens de uitvoering van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Bij twijfel of vragen kan je altijd terecht bij je verwijzende arts.

Mogelijke ongemakken, risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

De bariumvloeistof die je te drinken krijgt, heeft een krijtsmaak. 

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Je zal regelmatig van houding moeten veranderen, bepaalde houdingen kunnen ongemakkelijk zijn.

De dagen na het onderzoek, kan de stoelgang wit kleuren. Het is aangewezen om na het onderzoek voldoende water te drinken. Als je toch last zou hebben van constipatie, kan je aanvragende arts een laxeermiddel voorschrijven.

Er wordt een jodiumhoudend contrastmiddel gebruikt in plaats van bariumvloeistof bij patiënten die pas geopereerd zijn aan de slokdarm, maag of duodenum of bij vermoeden van maag-darmperforatie. 

Tegenindicatie voor een slokdarm-maag-duodenum onderzoek:

  • obstructie
  • slikproblemen (bij verslikken: gevaar voor slikpneumonie)

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 16-08-2019
Auteur(s): Team Radiologie (Medische beeldvorming)