Yogastudie voor kankerpatiënten: psychosociaal onderzoek


Yogastudie ZNA Borstkliniek


Over dit onderzoek

Waarom doen we deze studie?

Veel mensen die behandeld zijn voor kanker kampen met langdurige fysieke en/of mentale nevenwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, pijn, concentratieproblemen, en/of emotionele moeilijkheden waaronder angst en depressie. Al deze aspecten kunnen de levenskwaliteit verminderen.

Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging deze problemen kan verlichten en de levenskwaliteit en het herstel kan bevorderen. De meeste ziekenhuizen bieden daarom oncologische revalidatie aan. Recent worden ook rustige vormen van yoga aanbevolen als ondersteunende beweegvorm.

Deze studie, waaraan de Borstkliniek van ZNA Middelheim meewerkt, is erop gericht om te onderzoeken bij welke klachten yoga helpend kan zijn. De resultaten van dit onderzoek kunnen een wetenschappelijke basis vormen om yoga aan te bieden aan kankerpatiënten.

Wat is yoga?

In dit onderzoek maken we gebruik van hatha yoga. Dit is een rustige beweegvorm die lichaam en geest verbindt door een combinatie van lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatietechnieken. Het doel is om innerlijke rust te bekomen. Je leert eveneens de grenzen van jouw eigen lichaam respecteren. Verwacht dus zeker geen wedstrijdje ‘om ter lenigst’!

>>  Schrijf je in voor dit onderzoek 

Verloop van de studie

Wat gaat er tijdens de studie gebeuren?

Deze studie zal twee groepen met elkaar vergelijken. Dat wil zeggen dat het traject dat je als deelnemer volgt afhankelijk is van de groep waarin je zit. Er is een yoga groep en een wachtlijst groep.

Deelnemers worden door middel van loting willekeurig toegewezen aan één van de twee groepen. Indien je terechtkomt in de wachtlijst groep, zal je na een wachttijd eveneens gratis instappen in het yoga-programma.

Er zullen in totaal ongeveer 160 personen aan deze studie kunnen deelnemen. De studie is niet beperkt tot borstkankerpatiënten. Alle oncologiepatiënten kunnen zich inschrijven, ook als hun behandeling al is afgelopen.

Indien je besluit deel te nemen aan de studie en je aan alle deelnamecriteria voldoet, zal je uitgenodigd worden voor een intakegesprek met de onderzoeker van de Borstkliniek in ZNA Middelheim.

Intakegesprek en indeling in een yogagroep

Tijdens deze afspraak kan je vragen stellen over het onderzoek. Je zal ook te horen krijgen tot welke groep je toebedeeld werd.

Nadien zal er gevraagd worden om verschillende vragenlijsten in te vullen. Deze zullen gaan over jouw algemene achtergrond (vb. leeftijd, geslacht, opleiding), en jouw mentale en fysieke gezondheid. De intake zal een klein uurtje in beslag nemen.

Start van jouw deelname

Deelnemers in de yogagroep starten meteen met het yogaprogramma.

  • Dit programma bestaat uit 12 lessen van ongeveer 60 tot 75 minuten.
  • Deze lessen zullen 2 keer per week georganiseerd worden (dinsdag om 14 uur en vrijdag om 13 uur). Het programma zal dus 6 weken in beslag nemen.
  • De yogasessies gaan door in groepen van 8 tot maximaal 15 personen en worden begeleid door een gediplomeerde yoga instructeur.
  • De lessen vinden plaats in yogastudio Hatha Yoga Surya te Antwerpen-Centrum.
  • De aanwezigheid wordt geregistreerd a.d.h.v. een 12-beurtenkaart die je bij het intakegesprek ontvangt.
  • Aan het einde van jouw laatste (12e) beurt, zal er opnieuw gevraagd worden om vragenlijsten in te vullen. 
  • Tot slot zal je 6 weken na het afronden van het yoga programma een derde en laatste keer de vragenlijsten invullen.
  • Het invullen van de vragenlijsten gebeurt online aan de hand van meerkeuzevragen (via een online enquête). Je moet hiervoor dus niet extra naar het ziekenhuis komen.

Wachtlijstgroep

  • Indien je toegewezen wordt aan de wachtlijstgroep, zal je gevraagd worden om 6 weken na het intakegesprek opnieuw de vragenlijsten in te vullen.
  • Nadien start jouw deelname aan de yogatraining.
  • Na de laatste yogasessie zal je de vragenlijsten voor een derde keer invullen.
  • Tijdens de wachtperiode van 6 weken, wordt er gevraagd om geen in groep georganiseerde sportlessen te volgen.
  • Ook het individueel beoefenen van yoga is verboden.

Voordelen en risico's

Wat zijn jouw voordelen bij deelname?

We bieden jou 12 gratis lessen yoga aan, ter waarde van ongeveer € 180.

Je bouwt actief mee aan jouw fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast help je de zorg voor toekomstige lotgenoten te optimaliseren.

Wat zijn de risico's?

In de literatuur werden er zelden tot nooit negatieve nevenwerkingen gerapporteerd bij het uitvoeren van yoga bij kankerpatiënten.

De deelname aan de studie houdt daarom slechts een zeer laag gezondheidsrisico in. Aan het begin van iedere yogales wordt er gevraagd of je fysieke ongemakken ervaren hebt na de vorige sessie. Mocht je door jouw deelname aan de studie toch enig nadeel ondervinden, zal je gepaste zorg krijgen.

Deelnemen?

Heb je de informatie grondig gelezen en lijkt het jou wel iets om aan dit onderzoek deel te nemen? Vergeet dan zeker niet hieronder jouw gegevens achter te laten!

Deze studie wordt georganiseerd door het Oncologisch Centrum van GZA Ziekenhuizen in samenwerking met de Borstkliniek van ZNA Middelheim, met de steun van Kom op tegen Kanker.

Kan ik deelnemen?

Om te mogen deelnemen aan het onderzoek moet je voldoen aan alle onderstaande voorwaarden:

  • Je bent meerderjarig (18 jaar of ouder).
  • Je kreeg de diagnose van kanker.
  • Je wordt behandeld voor kanker óf je werd behandeld voor kanker in de voorbije 2 jaar.
  • Je hebt weinig ervaring met yoga óf je bent minstens drie maanden niet meer actief yoga aan het beoefenen.
  • Je volgt gedurende 6 weken voor de start van de studie, alsook tijdens de gehele periode van jouw deelname, geen oncologisch revalidatie programma of andere sportlessen in groep.
  • Je begrijpt Nederlands.

Moet ik (blijven) deelnemen?

Je deelname aan de studie gebeurt vrijwillig en mag nooit onder druk gebeuren. Dit betekent dat je het recht hebt om niet deel te nemen aan de studie.

Je mag ook op elk moment stoppen zonder dat je hiervoor een reden hoeft te geven, zelfs al heb je eerder toegestemd om deel te nemen. Je beslissing zal geen invloed hebben op je relatie met de onderzoeker of jouw behandelende arts, noch op de kwaliteit van je toekomstige medische zorgen.

Welke gegevens worden over mij verzameld en wat gaat daarmee gebeuren?

Hier kan je lezen welke gegevens we verzamelen en hoe wij jouw privacy zullen bewaken tijdens het onderzoek.

>>  Schrijf je in voor dit onderzoek

 

Laatste update op: 14-09-2022