Structuur

Het brandwondencentrum beschikt over een:

De opnameruimte

Hier gebeurt de eerste opvang en wordt een klinisch onderzoek uitgevoerd. We bepalen de ernst van de brandwonden en nemen de nodige maatregelen: de brandwonden worden gekoeld, de patiënt wordt gewassen en we spoelen of ontsmetten de wonden. Daarna brengen we de verbanden aan. Na de verzorging wordt de patiënt overgebracht naar zijn kamer.

 


ZNA Brandwondencentrum - opnameruimte


ZNA Brandwondencentrum - opnameruimte


ZNA Brandwondencentrum - kinderbad

High care gedeelte

Op de high care afdeling bevinden zich zeven eenpersoonskamers. Ze zijn allemaal ingericht om intensieve geneeskunde en uitgebreide brandwondenzorg toe te passen. Voor de verzorging van de patiënten met ernstige brandwonden wordt nauw samengewerkt met de artsen van intensieve zorgen,  chirurgen, verpleegkundigen en paramedici. Samen zorgt dit team voor een optimale en hoogtechnologische behandeling van brandwondenpatiënten. 


ZNA Brandwondencentrum - High care


ZNA Brandwondencentrum - High care

Low care gedeelte

Op het low care gedeelte vinden we twee meerpersoonskamers terug. Hier worden patiënten die niet meer in kritieke toestand verkeren behandeld en opgevolgd door de brandwondenchirurgen o.l.v. dr. Lafaire en door het multidisciplinaire team. De zelfstandigheid van de patiënt wordt hier meer en meer gestimuleerd en getraind, om zo de overgang naar de thuissituatie zo vlot mogelijk te maken.


ZNA Brandwondencentrum - Low care


ZNA Brandwondencentrum - Low care

Het vlinderbad

Op onze afdeling hebben we een grote badkamer met daarin een vlinderbad – een ruim bad waarin de patiënt geniet van het warme water dat de pijn verlicht. Er wordt hier ook fysiotherapie onder water toegepast om de mobiliteit en flexibiliteit van de ledematen te verbeteren.


ZNA Brandwondencentrum - Vlinderbad

Operatiezaal

Op de afdeling is er een operatiezaal aanwezig met ontwaakruimte.


ZNA Brandwondencentrum - Operatiezaal

Fysiotherapieruimte

Ons kleine fysiotherapielokaal bevat een fiets, step, barre en een klimrek. Wanneer de mobiliteit van de patiënt verbetert, gaat de kinesist met hem naar de uitgebreidere fysioruimte verderop in het ziekenhuis.


ZNA Brandwondencentrum - Fysiotherapieruimte


ZNA Brandwondencentrum - Fysiotherapieruimte

Speel- en therapiekamer voor kinderen

Dankzij een pas heringerichte wachtkamer kunnen patiëntjes naar hartenlust spelen terwijl ze wachten op hun behandeling. Ze kunnen er met de computer aan de slag of met speelblokjes of een partijtje Memory. 

In de speelruimte op de afdeling zelf vinden we speelgoed, turntoestellen en een Wii Fit. Die zorgen niet alleen voor de nodige ontspanning, ze worden ook ingezet bij de dagelijkse therapie van onze jonge patiënten. Zo wordt ergo- en kinesitherapie wat leuker voor hen.

Omdat de meeste brandwondenongevallen met kinderen thuis gebeuren, in de keuken of badkamer, hebben we ook speelgoed waarmee de kinderen, onder begeleiding van een psycholoog, hun verhaal kunnen uitbeelden. Dit helpt hen bij de verwerking van hun trauma.

Op de muren van de speel- en therapiekamer zien ze een geschilderd landschap vol diertjes die allemaal iets met brandwondenzorg te maken hebben: een egeltje in drukkledij, een worm met een verband rond zijn hoofd en een kikker in doktersjas. Ook ouders zijn welkom in deze speelruimte, zodat ze samen met hun kindje een moment weg van de ziekenhuissfeer beleven.



              



ZNA Brandwondencentrum - Kinderspeelkamer

Laatste update op: 18-08-2021