Dialoogavonden rond diversiteit en communicatie in de zorg.

14/11/2019 | 19.30 u.
In samenwerking met verschillende zorgprofessionals organiseert de ZNA Nierkliniek een reeks inspirerende dialoogavonden rond omgaan met diversiteit in de gezondheidszorg en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.


 

Deze avonden zijn vooral bedoeld voor huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers, die in hun dagelijkse praktijk met diversiteit en de uitdagingen daarrond geconfronteerd worden.


Dr. Liesbeth Verpooten en dr. Winny Ang maken deel uit van het organiserend comité.

 

Eerste dialoogavond met als thema: "Creatieve bruggenbouwers gezocht: hoe omgaan met diversiteit in de gezondheidszorg?"

Hoe kunnen we als hulpverlener navigeren in een diverse wereld? Het is een dagdagelijkse, boeiende en soms uitdagende zoektocht die geen vastomlijnde handleiding kent. Zowel praktijkervaring als onderzoek toont dat er drie aspecten zijn die dit proces faciliteren: kennis, vaardigheden en bewustzijn. Dit ‘bewustzijn’ is de hoeksteen om (culturele) sensitiviteit te ontwikkelen.

Aan de Universiteit Antwerpen is een integratieve lijn Arts en Maatschappij uitgewerkt en sinds 2011 wordt binnen het communicatieonderwijs een ervaringsgerichte diversiteitstraining aangeboden. In deze training staan drie (visuele) metaforen centraal die het bewustzijn rond diversiteit aanscherpen en die ook als houvast gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk. Deze training nodigt jullie uit om op ervaringsgerichte en dynamische manier naar diversiteit te kijken. 

Sprekers:

Dr Verpooten Liesbeth: Liesbeth Verpooten is huisarts in Antwerpen, dichtbij Stuivenberg een zeer diverse wijk. Ze heeft een certificaat in Public Health en Tropische Geneeskunde aan het ITG en is bijzonder geïnteresseerd in medische communicatie.

Dr Ang Winny: Winny Ang is kinder-en jeugdpsychiater en werkzaam te Antwerpen (praktijk voor kind en context ‘t_verhaal en MFC Heder). Ze heeft een Msc in Cultural Psychiatry (Mc Gill University) en is gepassioneerd door creatieve transculturele paden in de klinische praktijk ingebed in onze maatschappij.

Samen geven ze communicatietraining aan studenten geneeskunde aan de Universiteit Anwerpen en buigen ze zich graag over het thema diversiteit binnen het communicatie-onderwijs en breder binnen het curriculum geneeskunde.

Locatie

ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg, zaal De Zavel
Pothoekstraat 109
2060 Antwerpen
BE

Inschrijven

E-mailadres
Bevestig het e-mailadres.
Vul hier uw RIZIV-nummer in zonder streepjes of spaties. Vul hier 1 in indien u geen RIZIV-nummer hebt
Laatste update op: 16-09-2019