Dialoogavonden rond diversiteit en communicatie in de zorg.

20/02/2020 | 19.30 u.
In samenwerking met verschillende zorgprofessionals organiseert de ZNA Nierkliniek een reeks inspirerende dialoogavonden rond omgaan met diversiteit in de gezondheidszorg en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

 

Deze avonden zijn vooral bedoeld voor huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers, die in hun dagelijkse praktijk met diversiteit en de uitdagingen daarrond geconfronteerd worden.
Dr. Liesbeth Verpooten en dr. Winny Ang maken deel uit van het organiserend comité.

 

Tweede dialoogavond met als thema: "Begrijp ik u goed? Duidelijke en heldere gesprekken voeren met anderstalige patiënten"

Hoe bespreek je duidelijk en helder de (vaak complexe) medische informatie met anderstalige en/of laaggeletterde patiënten?
Deze training nodigt uit om bewust naar de talige, culturele en sociale drempels van deze patiënten te kijken. Je krijgt tips & zicht op hulpmiddelen voor je zorggesprek met deze doelgroepen. Een zorggesprek op maat van je patiënt met beperkte gezondheidsvaardigheden is immers cruciaal om tot een doeltreffende en succesvolle behandeling te komen. 
Bij ZNA wordt hierop ingespeeld door intercultureel bemiddelaars in te zetten. Zij leveren professionele vertaalbijstand met aandacht voor het opheffen van taal- en cultuurbarrières. We geven jou een beeld van het takenpakket van de intercultureel bemiddelaars en maken je vertrouwd met de basisattitudes die zij daarbij aannemen. Dit zal je toelaten om de hulp van de bemiddelaars optimaal in te zetten bij de communicatie met anderstalige patiënten.
 

Sprekers van deze tweede dialoogavond

Annelie Willems: Annelie Willems werkt sinds 2014 als medewerker taalbeleid bij Atlas integratie en inburgering in Antwerpen . Atlas ondersteunt organisaties die aan een succesvollere communicatie met anderstaligen en/of laaggeletterden willen werken. Daarvoor werkte ze jarenlang als docent Nederlands aan anderstaligen. Sinds 2015 ondersteunt ze bij Stuivenberg dialyse een traject rond taal en diversiteit. 

Dominique Tudorowski: Dominique Tudorowski is waarnemend coördinator van de dienst Interculturele Bemiddeling binnen ZNA. Deze dienst bestaat uit 14 intercultureel bemiddelaars die ondersteuning bieden op het gebied van taal- en cultuurverschillen, o.a. door ter plaatse of via videoconferentie te tolken tussen zorgverlener en zorgvrager. Daarnaast werkt Dominique als zelfstandig juridisch vertaler Pools en biedt hij vertaal- en tolkdiensten aan voor gerechtelijke en sociale diensten.

Locatie

ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg, zaal De Zavel
Pothoekstraat 109
2060 Antwerpen
BE

Inschrijven

E-mailadres
Bevestig het e-mailadres.
Vul hier uw RIZIV-nummer in zonder streepjes of spaties. Vul hier 1 in indien u geen RIZIV-nummer hebt
Laatste update op: 20-11-2019