Begeleiding

Bereid je goed voor op de Dodentocht


 

Deze week is het zover: de Dodentocht. Een wandeling van 100 kilometer, dat doe je natuurlijk niet zomaar. Een goede voorbereiding en conditie zijn belangrijk om overbelasting of blessures te voorkomen. Met deze tips kom je al een heel eind ver.

 

Draag zorg voor je voeten

Ter voorbereiding op een lange wandeltocht is het belangrijk om goede schoenen en sokken te kiezen, die voldoende ondersteuning bieden. Je kan ook eens langsgaan bij een specialist om de stand van je voet en je afrolpatroon te laten nakijken. Zo kan je eventueel steunzolen op maat laten maken. Vergeet niet nieuwe wandelschoenen vooraf in te lopen.

Wil je het risico op blaren nog kleiner maken, draag dan kousen zonder naden. Die zorgen namelijk voor extra wrijving. Ook kan je talkpoeder gebruiken om tussen je voet en de kous te strooien. Vergeet niet tijdens de wandeling af en toe je schoen uit te trekken, zodat overtollig vocht kan ontsnappen.

Toch last van blaren? Verzorg ze goed. Gesloten blaren plak je best af met een tweedehuidpleister, zoals Compeed. Open blaren ontsmet je eerst goed en dek je af met een steriel verband. Is de gesloten blaar toch te lastig? Een blaar doorprikken laat je best doen door iemand van de EHBO-post.

 

Kies de juiste kledij

Hanteer het 3-lagen-systeem. De eerste laag is een speciaal sport-T-shirt dat goed het zweet kan afvoeren. Katoen is minder geschikt. Daarbovenop kies je voor een fleece, een wollen trui of een softshell jas, die het vocht goed kan afvoeren en isolerend is. De derde laag beschermt je tegen slechte weersomstandigheden, en moet water- en winddicht zijn. Kies voor een technische regenjas. Ook een goed passende wandelbroek en een hoofddeksel tegen de zon zijn aangeraden.

 

Luister naar je lichaam

Om overtraining en blessures te vermijden, is het verstandig om de Dodentocht aan te pakken op de manier die het best werkt voor jou. Wandel op jouw tempo. Als het even niet gaat, neem een pauze bij een van de posten voor je verder wandelt.

 

Eet en drink voldoende tijdens de tocht

Je hebt energie nodig voor deze wandeling. Tijdens de tocht zal de organisatie je  verschillende snacks en drankjes aanbieden. Neem alles aan wat je krijgt.

 

Na de tocht

Door te stretchen, werk je jouw spieren los. Zo kan je spierpijn vermijden of beperken.

Een hevige wandeling als de Dodentocht zal ongetwijfeld zorgen voor vermoeidheid en spierpijn. Een warm bad kan altijd helpen.

 

Vragen of twijfels?

Heb je twijfels over je gezondheid of conditie, laat je dan onderzoeken door een arts fysische geneeskunde. Zo kan je onderliggende klachten ontdekken en je optimaal laten begeleiden tijdens deze spannende tocht.

Twijfel je of je een blessure hebt opgelopen na de Dodentocht? Heb je klachten, zoals pijn in de rug of heup? Ook dan laat je je best onderzoeken door een specialist.

 

Laatste update op: 08-08-2022