Hartklepoperatie | ZNA
Home » Behandelingen » Hartoperaties » Hartklepoperatie

Hartklepoperatie

Wat is een hartklepoperatie?

Als je een hartklepaandoening hebt, waardoor 1 of meerdere hartkleppen niet meer of minder goed werken, voeren we een hartklepoperatie uit. Zo kunnen we een lekkende of vernauwde hartklep vervangen of repareren.

Dit kan meestal via een kijkoperatie gebeuren.

Hoe verloopt het?

  • Bij een hartklepvernauwing
    We snijden de verkalkte klep weg en hechten een nieuwe in. Dit is een veilige, goed te controleren techniek. We kunnen de hartklep inbrengen via een kleine insnede, waardoor we het borstbeen niet volledig moeten openen. Dit zorgt voor een esthetisch beter resultaat.

    Bij oudere patiënten kunnen we de nieuwe klep, in plaats van in te hechten, als een stent ontplooien. Hierdoor verkorten we de operatieduur en de tijd waarin het kunsthart is aangekoppeld. Dat zorgt postoperatief voor minder complicaties aan het hart, de longen en de nieren, waardoor het de voorkeur heeft bij algemeen verzwakte patiënten. Ook deze ingreep kan dan via een kleine insnede in de huid worden uitgevoerd.
     

  • Bij een lekkende hartklep
    Indien de hartklep niet verkalkt is, zullen we bij jongere patiënten de lekkende hartklep herstellen. Oudere patiënten zullen een nieuwe hartklep krijgen. Indien de patiënt ouder dan 70 jaar is, zullen we bij een klepvervanging kiezen voor een biologische klep, gemaakt uit het weefsel van het hartzakje van een rund. Omdat ze uit biologisch weefsel bestaat, vormen er zich geen klontertjes op, waardoor er niet levenslang krachtige bloedverdunners moeten worden genomen. Het nadeel is dat de klep na ongeveer 15 - 20 jaar versleten is.

    Daarom kiezen we bij patiënten onder de 60 jaar meestal voor een mechanische klep, gemaakt uit onverslijtbare pyrolietcarbon. Het nadeel daarvan is dat je ze soms per hartslag hoort tikken en dat zich op dat lichaamsvreemde materiaal klontertjes kunnen vormen, waardoor je levenslang antistollingsmedicatie moet nemen. Je huisarts zal dan ook maandelijks via een bloedafname je stolling moeten controleren.

Laatste update op:
13/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA