Defibrillator | ZNA
Home » Behandelingen » Interventies » Defibrillator

Defibrillator

Wat is een defibrillator (ICD)

Een defibrillator of Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) is een apparaatje dat je hartritme voortdurend bewaakt en optreedt bij abnormale hartritmes. Het toestel wordt juist onder het linkersleutelbeen geplaatst en verbonden met het hart via elektroden die door de aders lopen.

Een ICD zorgt ervoor dat het hart na een ritmestoornis weer normaal gaat werken.

Afhankelijk van de ritmestoornis geeft de ICD een ‘zachte’ of ‘hardere’ behandeling. De zogenaamde zachte behandeling betekent dat het toestel elektrische prikkels aan je hart geeft. Deze prikkels voel je niet. Vaak weet je dus ook niet dat het toestel heeft moeten ingrijpen.

Als dit het verstoorde hartritme niet kan normaliseren, volgt de tweede behandelingsvorm: de schok. Die voelt als een stevige klap op de borst. Niet iedereen voelt deze schok, omdat er vaak al bewustzijnsverlies is opgetreden.

Wie komt in aanmerking voor een defibrillator?                 

Je krijgt een ICD-implantatie omdat je een levensbedreigende hartritmestoornis hebt doorgemaakt, of omdat je risico loopt op een gevaarlijke en onvoorspelbare ritmestoornis. Geneesmiddelen kunnen je in dit geval niet of onvoldoende helpen.

Laatste update op:
13/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA