Coronaire hartziekten
Wat zijn coronaire hartziekten?
Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders.
Die kransslagaders zorgen voor de zuurstofaanvoer naar de hartspier. Door de vernauwing komt het hart in zuurstofnood. De bekendste diagnoses zijn het acuut hartinfarct en angina pectoris.

Klachten
Zowel bij een hartinfarct als bij angina pectoris ervaar je pijn op de borst. Deze beklemmende, drukkende of benauwende pijn in het midden van de borstkas straalt soms uit naar de arm, keel, kaak, maag, rug of het schouderblad. Bij een hartinfarct komt de pijn plots en hevig op en houdt ze lang aan. Bij angina pectoris zijn de klachten over het algemeen minder hevig, korter van duur en treden ze op bij inspanningen.
Andere klachten kunnen zijn:
- kortademigheid
- vermoeidheid
- zweten, misselijkheid en braken
- een ijl gevoel in het hoofd
- bewustzijnsverlies
Oorzaken
Coronaire hartziekten worden bijna altijd veroorzaakt door cholesterol en andere vetachtige stoffen die zich ophopen in de wand van een kransslagader.
Deze factoren vergroten het risico:
- leeftijd
- roken
- hoge bloeddruk (hypertensie)
- suikerziekte (diabetes)
- hoog cholesterolgehalte
- overgewicht
- weinig lichaamsbeweging
- familiale aanleg
Behandeling
- preventie
een gezonde levensstijl (stoppen met roken, een gezonde, gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging en gewichtsverlies)
- medicatie
cholesterolverlagende medicatie en bloedverdunners
- medische ingreep
- Indien mogelijk probeert men de vernauwing te openen via een ballondilatatie, waarna een buisje (stent) in de kransslagader wordt geplaatst. Deze ingreep (een percutane coronaire interventie) kan via de pols of lies gebeuren onder plaatselijke verdoving.
- Is een dilatatie met stent niet mogelijk? Dan kan men de vernauwing overbruggen met een stukje slagader of ader uit bijvoorbeeld het been. Bij deze hartoperatie (coronaire bypassoperatie) wordt de borstkas geopend onder algemene verdoving.