Hoe werkt het hart? | ZNA
Home » Hoe Werkt Het Hart

Hoe werkt het hart?

Het hart werkt als een pomp

Het hart pompt bloed naar alle organen in ons lichaam. Het bestaat uit 4 holtes: de rechterkamer, de rechterboezem, de linkerkamer en de linkerboezem.

De boezems zijn de verzamelplaatsen voor het bloed, terwijl de kamers - met hun dikke spierwand - het bloed in de juiste richting pompen.

De grote en kleine bloedsomloop

De rechterboezem (of atrium) krijgt al het zuurstofarme bloed terug van het lichaam. Van daaruit stroomt het naar de rechterkamer (of ventrikel) die het bloed, via de longslagader, naar de longen pompt. Daar neemt het bloed weer zuurstof op. Dit traject is de kleine bloedsomloop. 

Vanuit de longen stroomt het zuurstofrijke bloed naar de linkerboezem (of atrium) en naar de linkerkamer die het zuurstofrijke bloed naar het lichaam pompt via de grote lichaamsslagader (of aorta). Die vertakt zich naar alle organen en weefsels die het bloed opnemen om te functioneren. Dit noemen we de grote bloedsomloop. Nadat het bloed de organen en weefsels passeerde, is het weer zuurstofarm en zal het weer naar het rechterhart stromen, om zo opnieuw naar de longen te gaan om zuurstof op te nemen.

De hartkleppen

Om de bloedsomloop in de juiste richting te laten verlopen en er dus voor te zorgen dat het bloed maar in 1 richting stroomt, is er tussen elke voorkamer en kamer van het hart een klep. Die verhindert dat het bloed bij het samentrekken van de kamers terugvloeit naar de voorkamers. Om te vermijden dat het bloed, dat uit het hart naar de longslagader en naar de lichaamsslagader (aorta) wordt gepompt, terug in het hart zou vloeien, zijn ook daar kleppen.

In totaal zijn er dus 4 hartkleppen:

  • de klep tussen de rechtervoorkamer en rechterkamer: Tricuspidalisklep
  • de klep tussen de rechterkamer en de longslagader: Pulmonalisklep
  • de klep tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader: Aortaklep
  • de klep tussen de linkervoorkamer en de linkerkamer: Mitralisklep

De kransslagaders (coronairen)

Het hart moet best wat kracht leveren: het trekt ongeveer 70 keer per minuut samen en bij elke hartslag pompt het zo’n 70 milliliter bloed weg. Dat komt op bijna 5 liter per minuut. Voor die krachttoer heeft ons hart zuurstof nodig. Die krijgt het via twee vertakkingen in de aorta: de kransslagaders (of coronairen).