Alle dagen Valentijn bij ZNA Hartcentrum | ZNA
Home » Nieuws » Alle dagen Valentijn bij ZNA Hartcentrum

Alle dagen Valentijn bij ZNA Hartcentrum

Valentijn ZNA hartcentrum Nathalie Meyten
11 februari 2022
ZNA specialist in hart- en vaatziekten bij vrouwen
#hartcentrum #patiënten

14 februari staat traditiegetrouw in het teken van de liefde. Valentijn is het moment om je geliefde in de bloemetjes te zetten. Is je partner een vrouw? Dan is er nog een andere belangrijke reden om goed op haar hart te letten: meer vrouwen (47%) dan mannen (39%) overlijden vandaag aan hart- en vaatziekten. 

Dat meer vrouwen dan mannen hartpatiënten zijn, heeft verschillende oorzaken:

  • de emancipatie waardoor steeds meer vrouwen een stressvol beroep hebben en ongezonder zijn gaan leven. 
  • het is veel moeilijker om de juiste diagnose te stellen bij vrouwen. Hun klachten presenteren zich vaak minder ‘klassiek’ zoals bij mannen waardoor ze minder goed te herkennen zijn of als menopauzale klachten worden gezien. Vrouwen worden daardoor niet of minder snel doorverwezen voor verdere testen.
  • testen, zoals een inspanningstest, zijn vaak minder nauwkeurig bij vrouwen. 

Vrouwen lijden vaak ook aan andere hart- en vaatziekten dan mannen. Bij vrouwen zijn het eerder de kleine bloedvaatjes van de hartspier die zijn aangetast. Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD) heet de stoornis. Daardoor kunnen die kleine bloedvaatjes minder goed verwijden, met stoornissen in de doorbloeding van de hartspier tot gevolg. Hoog tijd voor dus voor meer specifieke aandacht voor de vrouw.

Wat kunnen vrouwen zelf doen?
Het risico op hart- en vaatziekten kun je verminderen door gezond te eten en een actieve levensstijl. Belangrijk is ook om risicofactoren voor hart- en vaatziekten in het oog te houden. Denk aan leeftijd, bloeddruk, gewicht, cholesterolwaarden of je rookt of niet en of het in je familie voorkomt. Ook is het interessant om te weten of er tijdens een zwangerschap sprake was van hoge bloeddruk of diabetes. Als het risico te hoog is of er zijn klachten, dan is dooverwijzen naar de cardioloog áltijd de volgende stap.

Het ZNA hartcentrum heeft alvast een boontje voor het vrouwenhart. We beschikken niet alleen over cardiologen met bijzondere interesse voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, maar hebben ook een super gespecialiseerd team dat meteen kan inschatten of er een verhoogd risico is voor de vrouw in kwestie. Zo kunnen we snel en correct MCD opsporen en er onmiddellijk een gepaste behandeling voor opstellen. Zo zie je maar dat het alle dagen Valentijn is in onze hartcentrum.

Share Deel op sociale media