Kennis delen in Malawi | ZNA
Home » Nieuws » Kennis delen in Malawi

Kennis delen in Malawi

dr. Carlo Zivelonghi in Malawi
13 december 2021
Half november trok dr. Carlo Zivelonghi, interventioneel cardioloog in Hartcentrum ZNA, naar Blantyre in Malawi.
#artsen #hartcentrum

Samen met oud-medestudenten uit Rome gaf hij daar een week lang een intensieve cursus ‘Echografie’ aan lokale sonografen en andere medisch geschoolde technici.

dr. Zivelonghi nam het onderwerp ‘Echocardiografie’ voor zijn rekening.

Deelnemers uit 5 Malawische ziekenhuizen volgden de lessen met gretig enthousiasme.

Of zoals 1 van de deelnemers na afloop meldde:

I have benefited a lot and now my eyes are open and when doing echocardiography I will be more confident than before.

We hadden een babbel met dr. Zivelonghi over dit Afrikaanse project.

Hoe is dit initiatief ontstaan?

De bal ging aan het rollen toen dr. Flavia Caprini, oud-medestudent, op een congres in Londen met een Malawische zorgverlener sprak en hoorde hoe rudimentair de zorgverlening in Malawi is. Ze wilde het land een handje helpen en zo ontstond ‘Imaging Malawi’: een vrijwilligersvereniging van artsen, sonografen en economen uit Italië en Malawi.

Het doel van Imaging Malawi is de Malawische bevolking betere toegang tot gezondheidszorg te geven door lokale zorgverleners extra op te leiden. Toen ik hoorde dat Malawi over geen enkele cardioloog beschikt, heb ik me ook aangesloten.

Hoe pakten jullie de opleiding in november aan?

Op voorhand lieten we de deelnemers meerdere vragenlijsten invullen en testen uitvoeren. Zo kregen we een duidelijk beeld van de kennis die ze hadden en konden we onze cursus precies afstemmen op hun niveau.

In de voormiddag gaf ik theoretische lessen, in de namiddag leerde ik de deelnemers hoe een echocardiografie correct uit te voeren en te analyseren. Doordat Malawi geen cardiologen heeft, is het aan de sonografen om de echocardiografieën zelf te analyseren en de juiste diagnose te stellen. Het was dus belangrijk mijn kennis zo veel en goed mogelijk door te geven.

Op het einde van de cursus legden de deelnemers nogmaals een test af en konden we peilen of ze alles correct begrepen hadden.

Komt er een vervolg?

De bedoeling is om volgend jaar in juni of juli terug te keren naar Blantyre om de cursus te herhalen. Op die manier hopen we de prestaties van de zorgverleners steeds beter te maken.

Meer weten over het project

Meer info vind je op de website van Imaging Malawi
#imagingmalawi

   
Share Deel op sociale media