Verlies de maat niet: test het ritme van je hart | ZNA
Home » Nieuws » Verlies de maat niet: test het ritme van je hart

Verlies de maat niet: test het ritme van je hart

15 juni 2022
Week van het hartritme
#hartcentrum #patiënten #artsen

Van 13 tot en met 19 juni is het Week van het hartritme, een initiatief van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA).

Tijdens deze week vragen de Belgische cardiologen aandacht voor hartritmestoornissen, met een focus op voorkamerfibrillatie (VKF). VKF is 1 van de meest voorkomende ritmestoornissen. Het hart klopt dan onregelmatig waardoor zich klonters in het hart kunnen vormen die tot een beroerte kunnen leiden.

Laat je hart testen...

Tijdens de Week van het hartritme kan je je hartritme op verschillende plaatsen in België laten testen.

dr. Bruno Schwagten, cardioloog van Hartcentrum ZNA, was er vandaag bij in het Wijnegem Shopping Center en gaf een woordje uitleg aan VRT Nieuws. In Wijnegem testen de cardiologen het hartritme met 'MyDiagnostick', een metalen staaf die je met beide handen vasthoudt waardoor je hartritme geregistreerd wordt. Op die manier kunnen de cardiologen vaststellen of er onregelmatigheden zijn.

... of test je zelf met je smartphone

Je kan ook zelf de test doen, met de Fibricheck-app bijvoorbeeld. Met het lichtje op de achterkant van je smartphone maak je dan een filmpje van je hart en kan je zelf checken of je hart regelmatig klopt.

En dit is belangrijk want je voelt hartritmestoornissen niet altijd.

"Voorkamerfibrilatie is een hartritmestoornis die heel vaak voorkomt maar lang niet alle mensen voelen dit. Dan kan het eerste teken een beroerte zijn. We willen die mensen proberen op te sporen om beroertes te vermijden", aldus dr. Schwagten.

Met hun deelname aan de Week van het hartritme hopen de cardiologen van Hartcentrum ZNA ook de drempel te verlagen: voel je hartritmestoornissen, negeer die dan niet, maar laat je even checken.

 

Share Deel op sociale media