Cardiogenetica | ZNA
Home » Op raadpleging » Raadplegingen » Cardiogenetica

Cardiogenetica

Meerdere hartziekten hebben een erfelijke factor en zijn genetisch overdraagbaar.

Het gaat bijvoorbeeld om erfelijke hartritmestoornissen of erfelijke aandoeningen aan de aorta en bloedvaten, of om structurele hartafwijkingen, zoals een verdikte of verwijde hartspier.

Vermoedt je cardioloog dat je zo’n erfelijke hartziekte hebt of werd dit vastgesteld in je familie? Dan kan je worden doorverwezen naar de cardiogenetica-raadpleging.

Wat doen we?

Tijdens deze raadpleging maakt de cardioloog samen met de geneticus je stamboom op. Daarbij wordt speciaal gelet op familieleden met hartziekten of een plots overlijden. Op basis hiervan bepalen we welke erfelijkheidsonderzoeken er moeten gebeuren en bij wie. Door de genetische afwijkingen in kaart te brengen kunnen we alle familieleden snel opsporen en tijdig, of zelfs preventief, behandelen.

Het dna-onderzoek gebeurt via een bloedafname. De analyse gebeurt in het Centrum Medische Genetica Antwerpen en kan enkele weken tot een half jaar in beslag nemen. Zodra de uitslag er is, nodigen we jou en je behandelende cardioloog uit om alles te overlopen. Indien nodig plannen we aanvullende cardiologische onderzoeken in en zorgen we voor de medische brieven om je familieleden in te lichten.

Op raadpleging

De cardiogenetica-raadpleging vindt elke laatste dinsdag van de maand plaats in ZNA Middelheim, onder begeleiding van professor Bart Loeys.

Laatste update op:
12/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA