Congenitale (aangeboren) hartafwijkingen bij volwassenen | ZNA
Home » Op raadpleging » Raadplegingen » Congenitale Hartafwijkingen

Congenitale (aangeboren) hartafwijkingen bij volwassenen

Congenitale hartziekten zijn (aangeboren) hartafwijkingen.

Ongeveer 1 op 100 baby’s wordt geboren met een hartafwijking. Vroeger was de kans op overlijden erg groot als je met een aangeboren hartafwijking ter wereld kwam. Gelukkig is de overlevingskans intussen sterk verbeterd dankzij de betere zorg en operaties op jonge leeftijd. Veel patiënten bereiken nu dan ook de volwassen leeftijd.

Wat doen we?

Patiënten met een aangeboren hartafwijking hebben nood aan een levenslange opvolging. Er is daarom een sterke samenwerking met de afdelingen kindercardiologie van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis en GZA Sint-Augustinus, om zo de overgang van kind naar jongvolwassene in goede banen te leiden.

Bij aangeboren hartafwijkingen gaat het vaak om complexe ziektebeelden en treden er soms op latere leeftijd complicaties op, waardoor nieuwe interventies noodzakelijk zijn. Ook niet onmiddellijk cardiaal gerelateerde aspecten, zoals zwangerschap of niet-cardiale heelkunde, vragen een specifiek en geïntegreerd zorgplan. De opvolging van deze patiënten vraagt dan ook om een multidisciplinaire aanpak, waarbij meerdere medische specialisaties betrokken zijn: interventiecardiologie, elektrofysiologie, gynaecologie, chirurgie, intensieve zorg, genetica …

Op raadpleging

Volwassenen met aangeboren hartafwijkingen kunnen elke eerste vrijdagvoormiddag van de maand terecht in ZNA Middelheim bij dr. Tim Weyn.

Laatste update op:
12/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA