Pacemaker-/ICD-raadpleging | ZNA
Home » Op raadpleging » Raadplegingen » Pacemaker Icd Raadpleging

Pacemaker-/ICD-raadpleging

Draag je een pacemaker, defibrillator (ICD) of CRT om je hartritme te monitoren of je hartfunctie te verbeteren? Dan moet je om de 6 maanden op controle komen om dit toestel te laten controleren.

Wat doen we?

Tijdens de toestel-raadpleging checken we de werking van het apparaat, kijken we de batterijstatus na en passen we, indien nodig, de instellingen aan.

Uiteraard controleren we ook of er hartritmestoornissen werden geregistreerd.

Om het toestel na te kijken, plaatsen we op je borstkas een soort magneet die aangesloten is op een computer. Zo vragen we informatie uit het toestel op en programmeren we eventuele aanpassingen. We kunnen dan ook tests uitvoeren om de draden van het toestel na te kijken.

Meteen na de controle bespreken we de resultaten en bekijken we of de medicatie moet worden aangepast. Indien nodig nemen we nog een echo van je hart of voeren we een inspanningstest uit.

Sind enkele jaren bestaat ook de mogelijkheid tot telemonitoring. We geven je dan een klein toestelletje mee dat je in je slaapkamer in het stopcontact stopt. Dit stuurt dan elke dag alle gegevens door, waardoor we je vanop afstand kunnen volgen.

Stelt de verpleegkundige die de resultaten analyseert afwijkende waarden of een hartritmestoornis (die je zelf niet voelde) vast? Dan contacteert ze jou meteen. Zo hoef je niet te wachten op je 6-maandelijkse raadpleging.

Onze device-verpleegkundigen

  • Krista Vervoort
  • Kim Claes
  • Christel Vanooteghem
Laatste update op:
12/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA