Laboratorium voor Pathologische Anatomie

Als je in een ZNA-ziekenhuis wordt opgenomen, zal je de anatoom-patholoog maar weinig aan je bed treffen. Toch is het Laboratorium voor Pathologische Anatomie een belangrijke dienst in het ziekenhuis.

Pathologie of ziekteleer, is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het diagnosticeren of vaststellen van ziekten of het onderzoeken van oorzaken en mechanismen van het ontstaan van ziekten.

Met behulp van de microscoop onderzoeken de pathologen cel- en/of weefselmateriaal van een patiënt om zo een diagnose te kunnen stellen.

Hiervoor werkt het team nauw samen met medisch laboratoriumtechnologen, labo-assistenten en administratief personeel.

Raadpleeg ons in

Dokter, wat gebeurt er met mijn weefselstaal?

De werking van het laboratorium in beeld.

Meer

Organisatie laboratorium

Het laboratorium bestaat uit:

  • 1 centraal laboratorium in ZNA Middelheim
  • 1 activiteitencentrum in ZNA Jan Palfijn
  • 1 activiteitencentrum in ZNA Stuivenberg 

Contact: 03 280 48 15.

Meer contactgegevens 

ICT en Pathologie

Zoals overal in het ziekenhuis is het ook op de afdeling Anatomo-Pathologie van het grootste belang dat de verkregen weefsels steeds aan de patiënt gekoppeld blijven.

Meer 

Onze kwaliteit

Het laboratorium streeft naar een kwalitatief hoogstaande, efficiënte dienstverlening. Het laboratorium is door de Belgisch Accreditatieinstelling (BELAC) geaccrediteerd volgens de ISO-norm 15189 voor een reeks testen (flexibele scope), wat betekent dat deze worden onderworpen aan strikte kwaliteitscontroles binnen het laboratorium. Daarnaast wordt het laboratorium erkend door het wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (Sciensano) dat instaat voor de kwaliteitsbewaking van Belgische Laboratoria voor pathologische anatomie.

 

Samenwerking met andere disciplines

De pathologen staan dagelijks in nauw overleg met oncologen, radiotherapeuten, chirurgen en andere orgaanspecifieke specialisten en dit via de multidisciplinaire overlegvergaderingen of via een laagdrempelig intercollegiaal overleg.

Meer

Labo pathologische anatomie GZA

In de aanloop naar een verregaande samenwerking tussen beide laboratoria, is er al een intense samenwerking tussen de pathologen opgestart.
Zo is de eerste stap gezet naar het labo pathologische anatomie PA²!

Lees meer over het laboratorium pathologische anatomie GZA

Laatste update op: 11-03-2019
Auteur(s): Team Anatomo-Pathologie