Controle door de kinderarts

Is je bevalling vlot verlopen?
Dan komt de kinderarts van het ziekenhuis binnen de 24 uur na de geboorte langs om je baby grondig te onderzoeken.
Aan de hand van een hele reeks testen wordt de lichamelijke en neurologische toestand van je kindje uitgebreid gecheckt.
Als dat nodig is kan de pediater meteen ingrijpen en extra medische hulp of gespecialiseerde verzorging bieden.

De kinderarts komt dagelijks langs op kraamafdeling. Als er problemen zijn met je baby, komt de arts ook langs op jouw kamer. 

Na de geboorte en voor je naar huis mag, wordt je baby nog eens onderzocht door de kinderarts.

Je bent vrij in de keuze van je kinderarts voor de begeleiding van je baby na de kraamperiode.
 

Guthrietest (hielprik)

Via een prik in het handje (vroegere hielprik) nemen we bloed af bij je baby om stofwisselingsziekten en oa. mucoviscidose op te sporen. Het bloedstaal wordt genomen tussen 72 en 96 u. na de geboorte. De vroedvrouw komt na afspraak thuis langs voor de hielprik als je eerder naar huis bent vertrokken. 

Je wordt door onze dienst gecontacteerd wanneer er verder onderzoek nodig is. Als alles in orde is krijg je geen bericht.

Uitgebreide informatie over aandoeningen die we tijdig kunnen opsporen, vind je op www.aangeborenaandoeningen.be.

Fototherapie

Sommige baby’s hebben een lichtgele verkleuring van de huid enkele dagen na de geboorte, dit is normaal en heeft met de ‘onrijpheid’ van de lever te maken. Je baby heeft nood aan licht. (UV-stralen). Vaak is het voldoende om je baby bij de het venster te leggen maar soms is fototherapie noodzakelijk.  Dan wordt je baby bloot onder een therapielamp gelegd, zodat zo veel mogelijk huid met het licht in aanraking komt. Je baby krijgt oogbescherming op.

Laatste update op: 06-08-2021