Wat als je baby extra verzorging nodig heeft?

Als jouw kindje na de geboorte extra zorg nodig heeft dan wordt je baby opgenomen op de prematurenafdeling of neonatologie. 

Een opname op neonatologie gebeurt enkel als het nodig is, we willen moeder & kind namelijk zo min mogelijk van elkaar scheiden. De zorg voor de baby proberen we dan ook zo veel mogelijk aan de ouders over te laten.

Een aantal van de belangrijkste redenen voor opname op de dienst neonatologie zijn:

  • geboorte < 36 weken (vanaf 34 weken in ZNA Jan Palfijn)
  • geboorte 36-38 weken, gewicht < 2600 g
  • geboorte > 38 weken, gewicht < 2500 g
  • gewicht > 4500 g: suikercontrole
  • baby van mama met diabetes: suikercontrole
  • aanpassingsprobleem na geboorte
  • verhoogd infectierisico

Op de afdeling Neonatologie krijgen pasgeborenen 24 uur per dag speciale zorg met behulp van geavanceerde medische apparatuur. Hiermee bewaken en ondersteunen we de vitale functies van je baby, als dat nodig is kunnen die functies ook over genomen worden. Behalve medische en verpleegkundige zorg, is de opvang en begeleiding van ouders een belangrijke taak op deze afdeling.

Bezoekregeling

Voor de mama’s en papa’s hebben we geen bezoekuren, zij zijn de hele dag welkom.  Grootouders en broers of zussen van de pasgeborene zijn welkom tussen 15.00 u. en 16.00 u., of tussen 18.00 u. en 19.00 u. (met iemand van de ouders). Kinderen die op bezoek komen moeten wel een mondmasker dragen als extra bescherming voor de kwetsbare pasgeborenen. Indien er bezoek voor een bepaalde baby is, mag je altijd het bedje dichter bij de raam plaatsen, vermijd echter om de baby steeds uit bed te nemen. De baby raakt hierdoor uitgeput, er is meer kans op tussentijds wenen en de mogelijkheid bestaat dat de baby een slechter drinkgedrag zal vertonen.

Intensieve zorg

Soms hebben pasgeboren baby’s intensieve zorg en bewaking nodig. Zij worden verzorgd op de dienst Neonatale Intensieve Zorg in ZNA Middelheim.

 

Laatste update op: 06-08-2021