Urologen opereren met nieuwe robot

 

Sinds een jaar werken de urologen van zeven Antwerpse ziekenhuizen samen in het Centrum voor Robotheelkunde. Urologen van ZNA Jan Palfijn, ZNA Middelheim, ZNA Stuivenberg, AZ Klina, AZ Herentals, AZ Sint-Jozef Malle en AZ Turnhout maken zo gezamenlijk gebruik van eenzelfde robot voor de behandeling van prostaatkanker, waarbij de volledige prostaat verwijderd wordt.

Vijf urologen uit deze centra zijn opgeleid in de robotchirurgie en opereren hun patiënten in AZ Klina in Brasschaat. Het voorbehandelingstraject en de opvolging van patiënten gebeuren door de behandelende uroloog in het eigen ziekenhuis.

In aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen, de directies en urologen van de deelnemende ziekenhuizen werd deze eerste verjaardag van de samenwerking gevierd. Het artsenteam heeft recent ook geïnvesteerd in het nieuwste type robot, Da Vinci Xi, die is ontworpen voor meerdere disciplines met als voordelen een groter bereik, grotere flexibiliteit en hogere beeldkwaliteit. Kortom: een belangrijke stap in precisiegeneeskunde.

Laatste update op: 24-08-2021