1000ste stamceltransplantatie bij ZNA Hematologie

29/11/2016
ZNA realiseert 1000ste stamceltransplantatie
In ZNA Stuivenberg is vandaag op de dienst Bloedziekten (Hematologie) de 1000ste stamceltransplantatie doorgegaan.

 

Het was Niels – de eerste Antwerpse patiënt die in 1994 in Stuivenberg een stamceltransplantatie onderging -  die symbolisch de baxter aanlegde bij 44-jarige leukemiepatiënt Bjorn.

 

ZNA Stuivenberg en ZNA Middelheim horen tot de weinige niet-universitaire ziekenhuizen van Vlaanderen waar stamceltransplantaties doorgaan. Om zo’n behandelingen te mogen doen, moeten ziekenhuizen immers aan erg hoge kwaliteitseisen voldoen. ZNA vierde dan ook terecht gelijktijdig de recente hernieuwing van de felbegeerde ‘JACIE- accreditering’.

Bjorn, de patiënt die op 29 november werd getransplanteerd, is een 44-jarige man die lijdt aan leukemie. Hij kreeg een zogenaamde autologe transplantatie, dat is een transplantatie met eigen stamcellen.

Hij vertelt: ‘Deze zomer was ik een aantal maanden minder fit en ik voelde een soort druk op mijn borstbeen. Ik vermagerde ook snel, zonder aanwijsbare reden. Er is toen bloed genomen en ik bleek leukemie te hebben. Dat was wel even schrikken! In augustus werd ik opgenomen op de dienst bloedziekten van ZNA Stuivenberg. Daar kreeg ik ondertussen al 2 chemokuren, waarna ik telkens één maand in een steriele kamer moest verblijven omdat ik absoluut geen infectie mag opdoen. Na de tweede chemo werden stamcellen afgenomen die vandaag werden getransplanteerd.’


ZNA Hematologie voert 1000ste stamceltransplantatie uit

Op de foto: prof. dr. P. Zachée, Niels, Bjorn

 

De transplantatie zelf duurt zo’n uurtje. Normaal mag Bjorn binnen een 3-tal weken terug naar huis. Het type leukemie werd ook genetisch gescreend en de vooruitzichten zijn positief; daarom kon de transplantatie ook gebeuren met eigen stamcellen. Het risico dat de leukemie terugkeert is dus klein. En als je de getuigenis van Niels leest, staat Bjorn aan de vooravond van een nieuw leven.

Niels, nu 40, was fier om de fakkel spreekwoordelijk door te geven. Ook hij belandde in 1994 op de dienst Bloedziekten van Professor dr. Pierre Zachée.

Hij vertelt: ‘als 16-jarige zeilde ik op hoog niveau. Ter voorbereiding van het WK in Bombay, liet ik bloed trekken bij mijn huisarts. Een dag later lag ik in een steriele kamer in ZNA Stuivenberg met een katheter in mijn borst. Het ging plots heel snel. Ik had er geen idee van dat ik pas 3 jaar later zou buitenstappen. Het waren moeilijke tijden. Ik werd als onbezonnen puber plots geconfronteerd met de realiteit. Ik kreeg drie chemo’s, was doodziek en enkel bezig met overleven. Mijn grootste rots in de branding was dr. Zachée. Ik vertrouwde hem voor de volle 100 procent. Ook toen die voorstelde om mijn beenmerg volledig te verwijderen en na behandeling terug te plaatsen. En gelukkig maar, want dat redde mijn leven.’ 

Niels was destijds de eerste patiënt die in de provincie Antwerpen zo’n behandeling onderging. Niels is vandaag kerngezond. Op 21-jarige leeftijd startte hij een eigen zaak op. Door de ervaring staat hij erg bewust en dankbaar in het leven. En wat hij niet meer verwachtte, gebeurde dan toch nog: hij werd vader van 2 kinderen, terwijl hij bij de transplantatie te horen had gekregen dat dit wellicht nooit meer zou lukken.

Meer info over de dienst Bloedziekten

Laatste update op: 29-11-2016