Dialoogavonden rond diversiteit en communicatie in de zorg

19/11/2019
In samenwerking met verschillende zorgprofessionals organiseert de ZNA Nierkliniek een reeks inspirerende dialoogavonden rond omgaan met diversiteit in de gezondheidszorg en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.


Deze avonden zijn vooral bedoeld voor huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers, die in hun dagelijkse praktijk met diversiteit en de uitdagingen daarrond geconfronteerd worden.
 

"Creatieve bruggenbouwers gezocht: hoe omgaan met diversiteit in de gezondheidszorg?"

Op 14 november vond de eerste dialoogavond plaats en bespraken de deelnemers hoe hulpverleners kunnen navigeren in een diverse wereld. 

dr. Liesbeth Verpooten en dr. Winny Ang, sprekers van dienst, reikten enkele handvaten om met een open blik naar diversiteit te kijken. Ze gebruikten hierbij 3 metaforen: 

  • de caleidoscoop: identiteit is dynamisch
  • de ijsberg: je referentiekader is grotendeels onzichtbaar maar bepaalt veel meer dan de zichtbare ‘cultuur’ 
  • het kompas: sensitief handelen, zonder vooroordelen het gesprek willen en durven aangaan

Sprekers

Dr. Verpooten Liesbeth: Liesbeth Verpooten is huisarts in Antwerpen, dichtbij Stuivenberg een zeer diverse wijk. Ze heeft een certificaat in Public Health en Tropische Geneeskunde aan het ITG en is bijzonder geïnteresseerd in medische communicatie.

Dr. Ang Winny: Winny Ang is kinder-en jeugdpsychiater en werkzaam te Antwerpen (praktijk voor kind en context ‘t_verhaal en MFC Heder). Ze heeft een Msc in Cultural Psychiatry (Mc Gill University) en is gepassioneerd door creatieve transculturele paden in de klinische praktijk ingebed in onze maatschappij.

Samen geven ze communicatietraining aan studenten geneeskunde aan de Universiteit Anwerpen en buigen ze zich graag over het thema diversiteit binnen het communicatie-onderwijs en breder binnen het curriculum geneeskunde.
 

Save the date

De tweede dialoogavond gaat door op 20 februari 2020 en heeft als thema: 'Begrijp ik u goed? Duidelijke en heldere gesprekken voeren met anderstalige patiënten.'

Laatste update op: 19-11-2019