Geen opname meer nodig voor diabetespatiëntjes

09/07/2018
Primeur in Vlaanderen: het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis lanceerde een nieuwe aanpak voor de opstart van de behandeling met insulinepomp bij diabetespatiëntjes...

 

In België krijgen -naar schatting- jaarlijks 300 kinderen jonger dan 15 jaar diabetes (suikerziekte). Diabetes type 1 wordt behandeld door insuline toe te dienen via insulinepennen of een insulinepomp. 

Wanneer de behandeling met een insulinepomp opgestart wordt, moet het kind normaal gezien vijf tot zeven dagen opgenomen worden in het ziekenhuis voor intensieve begeleiding.

Primeur in Vlaanderen

Het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis lanceerde een nieuwe aanpak voor die kinderen die behandeld worden met een insulinepomp: voor de opstart van de behandeling is een opname in het ziekenhuis niet meer nodig.

Dit is minder ingrijpend voor het kind. Dit is meteen ook een primeur in Vlaanderen.

Het Kinderziekenhuis werkte samen met het bedrijf Medtronic een ambulant programma uit, op maat van de kinderen. De kinderen worden samen opgeleid (in groep van 2 of 3 kinderen), telkens in het bijzijn van de ouders. Na elke opleiding vullen de kinderen een kleine test in en wordt de opleiding nog verder aangepast in functie van wat ze nog bij moeten leren en wat ze reeds kennen.

“Door de kinderen in groep op te leiden, kunnen ze ook hun ervaringen delen en vragen stellen aan elkaar. Na de eerste sessie werd er zelfs meteen een WhatsApp-groepje aangemaakt waarin ze elkaar vragen stellen en elkaar helpen. Het geeft een versterkend gevoel.” aldus Bruno Hacour van Medtronic Belux. 

De pomp wordt meteen getest in de thuissituatie, waardoor de dosissen niet opnieuw aangepast moeten worden volgens de thuisactiviteit van het kind.

“Toen ik in Nederland de vernieuwde aanpak ontdekte, wilde ik deze uiteraard ook opstarten in Vlaanderen. Deze biedt namelijk 2 grote voordelen: het kind hoeft niet in het ziekenhuis opgenomen te worden, wat toch een grote impact heeft. Emotioneel gezien is het belangrijk dat zij niet gestigmatiseerd worden door hun suikerziekte. En doordat de pomp onmiddellijk thuis getest wordt, moeten de dosissen niet meer aangepast worden. Er is dus meteen zicht op de dagelijkse activiteit van het kind.” aldus dr. Daniel Klink, kinderendocrinoloog van het diabetes team van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis.

Meer info?

Lees het volledige persbericht.

Laatste update op: 09-07-2018