Inboedel ZNA Stuivenberg wordt geveild

06/10/2023

Wie uitrusting van het voormalige ziekenhuis ZNA Stuivenberg op de kop wil tikken, kan vanaf maandag 9 oktober bieden op de veiling van de inboedel. Op deze manier wil Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) zoveel mogelijk zaken een tweede leven geven, zodat ze niet naar het containerpark moeten. In totaal worden er ongeveer 1500 loten geveild, goed voor vele duizenden items.

Het gaat om zaken die interessant zijn voor de zorgsector, maar ook voor bijvoorbeeld zorgopleidingen, organisatoren van evenementen, jeugdverenigingen en particulieren.

De veiling verloopt online via veilinghuis Troostwijk en start op maandag 9 oktober. Op 25 oktober is er een kijkdag.

Zo weinig mogelijk naar het containerpark

Daisy Nysmans, operationeel directeur ZNA Cadix (vroeger ZNA Stuivenberg): “In plaats van alles meteen naar het containerpark te brengen, willen we zo veel mogelijk materiaal van ZNA Stuivenberg een tweede leven geven. Een aantal zaken hebben we gerecupereerd voor ZNA Cadix en andere ZNA-sites. Zo hoefden we geen nieuwe exemplaren aan te kopen. Daarnaast halen onze leveranciers toestellen op die we in bruikleen hadden of recycleren ze die voor onderdelen, zoals een CT- en een MRI-scanner. Wat daar niet onder valt – en dat is zowat 80 procent van de inboedel - wordt geveild.”

Interesse van mosselkwekers

Aanvankelijk wilde ZNA de inboedel van ZNA Stuivenberg schenken aan Oekraïne. De ​NGO die dat zou doen, bleek echter niet opgewassen tegen die taak. Daarom ging ZNA na een marktverkenning in zee met veilinghuis Troostwijk, dat de nodige ervaring kon voorleggen.

Toen eind augustus bekendraakte dat er een veiling kwam, kreeg ZNA vele tientallen vragen uit verschillende hoeken. Zo waren er mails van jeugdverenigingen, productiehuizen, toneelverenigingen en particulieren die een ziekenhuisbed zoeken voor een familielid dat thuis wordt verzorgd.

Evi Degheldere, projectmanager uithuizing ZNA Stuivenberg: “We weten dat er bij de sluiting van een ziekenhuis interesse uit binnen- en buitenland is voor het materiaal. Het gaat bijvoorbeeld om rust- en verzorgingstehuizen, beginnende dokters- en kinesitherapiepraktijken en ook dierenartsen. Maar net zo goed om organisatoren van evenementen, scholen met zorgopleidingen en verenigingen. Want ook voor hen heeft de veiling interessante loten. Er is zelfs interesse uit onverwachte hoek. Zo hebben mosselkwekers al geïnformeerd naar de wastafels van het mortuarium. Die zijn blijkbaar erg praktisch om mosselen op te kuisen.”

Van ziekenhuisbedden, meubilair en medische ​toestellen tot poetsmateriaal

Doordat een ziekenhuis een kleine stad is, wordt er heel wat materiaal voor diverse toepassingen geveild. Het gaat om medische toestellen, operatiekamers, ziekenhuisbedden, meubilair, opbergkasten, poetsmateriaal, uitrusting voor een grootkeuken:

  • ziekenhuisbedden en brancards
  • volledige operatiekamers
  • revalidatie-uitrusting: revalidatiefietsen, turnbalken, kleine halters en gewichten
  • kamerinrichting: nachtkastjes met koelkast, televisies, alarmbellen
  • materiaal voor een grootkeuken: stoomovens, warmhoudlades, buffetkarren, potten en pannen, een industriële dampkap
  • onderhoud: poetsmachines voor de vloer, poetskarren
  • de inhoud van het mortuarium: een koelcel, transportbrancards en wastafels
  • apparatuur voor medische beeldvorming : C-bogen en RX-toestellen (beide om röntgenfoto’s te maken)
  • uitrusting van het klinisch laboratorium (onderzoekstafels) en de apotheek (kasten met heel wat sorteermogelijkheden)
  • zetels voor dialyse en bloedafname

Sommige zaken worden per stuk geveild, andere in loten van meerdere stukken.

Bieden vanaf 9 oktober

De veiling loopt van 9 tot en met 26 oktober via https://new.troostwijkauctions.com/a/zna-stuivenberg-complete-hospital-inventory-A1-13134. ​ Bieden kan vanaf maandag 9 oktober om 14 uur.

Wie de geveilde goederen wil bekijken, kan daarvoor op 25 oktober van 9 tot 16 uur terecht op de kijkdag in ZNA Stuivenberg.

ZNA Stuivenberg dag en nacht bewaakt

De loten van de veiling zijn opgeslagen in ZNA Stuivenberg. De site is sinds 18 september geen ziekenhuis meer, maar wordt nog wel dag en nacht bewaakt.

Camera’s op verschillende plaatsen houden het terrein in de gaten en bewakingsagenten patrouilleren de klok rond. Daarnaast zijn nog heel wat medewerkers aan de slag voor het leegmaken van het gebouw. Tot slot zijn de meeste toegangen afgesloten met houten platen of een hek, en hebben alleen nog de mensen die er werken toegang met hun badge.


    

 

Laatste update op: 06-10-2023