Materniteit ZNA Sint-Erasmus verhuist

20/09/2017
Materniteit ZNA Sint-Erasmus verhuist
Deze morgen is op de ondernemingsraad ZNA meegedeeld dat de materniteit van ZNA Sint-Erasmus te Borgerhout haar activiteiten stopt op 1 december en verhuist naar ZNA Jan Palfijn.

 

De beslissing om in ZNA Cadix geen materniteit te bouwen, werd aangekondigd op 4 november van vorig jaar. Het aantal bevallingen zit in de Antwerpse regio in een dalende trend en tegelijkertijd wordt de opnameduur korter. ZNA ziet zich dan ook genoodzaakt om haar middelen hierop af te stemmen. Anderzijds dringt de overheid ook aan op de concentratie van het zorgaanbod, zonder in te boeten op kwaliteit. 

Er was uitgebreid overleg met de artsen en er liepen ook gesprekken met de rechtstreeks betrokken medewerkers. Uiteindelijk werd er gekozen voor één ZNA-materniteit in het noorden en één ZNA-materniteit in het zuiden. 

De gynaecologen van ZNA Stuivenberg/Sint-Erasmus zullen hun bevallingen vanaf 1 december in ZNA Jan Palfijn doen. 

De verhuis van de materniteit van ZNA Sint-Erasmus naar ZNA Jan Palfijn zal niet leiden tot ontslagen, noch in de zorg, noch in de ondersteunende diensten. 

Alle medewerkers werkzaam op de materniteit van ZNA Sint-Erasmus zullen op 1 december overgeplaatst worden. In totaal betreft het 39 medewerkers. Meerdere van hen werden in het recente verleden reeds deeltijds ingezet op de materniteiten van ZNA Jan Palfijn of ZNA Middelheim. De afgelopen maanden hebben zij ook al de kans gehad om hun voorkeur voor een eventuele nieuwe plaats van tewerkstelling kenbaar te maken. In de komende maanden zal de toewijzing met de betrokkenen worden besproken.  

 

Alle gynaecologen werkzaam op de materniteit van ZNA Sint-Erasmus gaan in groep (als één dienst) hun bevallingen vanaf 1 december doen in ZNA Jan Palfijn.

Zij blijven ook na die datum wel in ZNA Sint-Erasmus raadpleging houden en kleine gynaecologische ingrepen doen.

De grotere gynaecologische ingrepen blijven doorgaan in ZNA Stuivenberg, waar ook de permanentiefunctie behouden blijft.

 

Met twee materniteiten in Antwerpen (ZNA Jan Palfijn en ZNA Middelheim) en 3 teams van mobiele vroedvrouwen blijft ZNA toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg bieden voor de Antwerpenaar. Vorig jaar noteerde ZNA zo’ 3.600 geboortes.
 

Laatste update op: 21-09-2017