Naar gezonde levensstijl met personal coach

21/10/2019
Na een maagverkleining moeten patiënten hun levenswijze blijvend aanpassen om optimaal gewicht te bereiken en te behouden.


Naar schatting 30 % van de Belgische bevolking kampt met overgewicht. 1 op 6 in die mate dat hun gezondheid eronder lijdt en voornamelijk suikerziekte (diabetes), hoge bloeddruk en/of hart- en vaatziekten ontstaan. Niet goed voor de patiënt én slecht voor de kost van de sociale zekerheid.

In 2016 zochten in België meer dan 13.000 patiënten hun heil in een maagverkleining. Deze wordt door de mutualiteit (gedeeltelijk) terugbetaald vanaf een BMI van 40 of van 35 mits strikte voorwaarden, net omwille van het ernstige gezondheidsrisico.

Personal coach

De obesitaschirurgen van ZNA zetten evenwel een belangrijke kanttekening: "Na een maagverkleining moeten patiënten hun levenswijze blijvend aanpassen om het optimale gewicht te bereiken én te behouden". Daarom introduceerde het ZNA Obesitascentrum enkele maanden geleden een personal coach voor elke patiënt. Die moet ervoor zorgen dat de patiënt op elk moment de gepaste ondersteuning krijgt en het volhoudt. Want volhouden is moeilijk, maar essentieel.

Langdurige opvolging

Grote studies hebben aangetoond dat het resultaat van obesitaschirurgie in grote mate bepaald wordt door een goede begeleiding na de ingreep. Daarom wil het ZNA Obesitascentrum de opvolging van de geopereerde patiënten verbeteren door zogenaamde “aanklampende zorg”. Dit betekent niet alleen dat patiënten te allen tijde beroep kunnen doen op een personal coach. Het betekent ook dat het ZNA Obesitascentrum haar patiënten heel lang opvolgt: tot maar liefst 1.5 jaar na de ingreep. 

Na 1.5 jaar blijft opvolging door de huisarts noodzakelijk.

Interesse gewekt? 

Lees er alles over.

Laatste update op: 22-10-2019