Nieuw ziekenhuis ZNA Cadix opent in maart 2023

17/11/2021

Het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix gaat open in maart 2023 in plaats van in november 2022. Met die beslissing neemt de raad van bestuur van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen druk weg van de medewerkers om hun mentale veerkracht intact houden. “Door de coronapandemie geven ze al twintig maanden het uiterste van zichzelf. De timing van andere projecten aanhouden alsof er geen COVID is, zou respectloos zijn”,  aldus ZNA-voorzitter Els van Doesburg. "We willen maximaal ademruimte creëren voor onze mensen.” Voor de patiënten verandert de latere verhuizing naar ZNA Cadix niets. Ze blijven terechtkunnen in ZNA Stuivenberg, ZNA Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth.  

Om het aantal IZ-bedden voor COVID-patiënten uit te breiden en de zorg te kunnen bolwerken, moet ZNA ook medewerkers van operatiekamers en recovery inschakelen. Daarvoor maakt ZNA ook bij andere projecten verpleegkundigen vrij. COVID-patiënten vereisen dubbel zoveel verpleegkundigen als andere patiënten. 

“Door de verhuis een paar maanden vooruit te schuiven halen we druk van de ketel", aldus Els van Doesburg, voorzitter raad van bestuur ZNA. "De boog van de medewerkers staat door COVID al 20 maanden gespannen. Sinds de start van de pandemie heeft ZNA meer dan 4500 COVID-patiënten opgenomen, en dat aantal blijft oplopen. De zorgteams hebben een immense inspanning geleverd die nog altijd niet is afgelopen. Het is niet redelijk om van hen te verwachten dat ze naast de niet aflatende pandemie ook de intensieve voorbereiding van de verhuizing op zich nemen. Het menselijk kapitaal gaat voor.”  

Een duizendtal medewerkers van ZNA Stuivenberg, ZNA-Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth verhuizen naar ZNA Cadix. De voorbereiding daarvan omvat niet alleen de verhuizing van patiënten en apparatuur, maar ook het testen van processen, apparatuur en infrastructuur en het klaarmaken van alle afdelingen. Heel wat verpleegkundige teams zijn hierbij betrokken, naast de dagelijkse zorg voor de patiënten. 

Laatste update op: 24-12-2021