PRIMEUR: milieuvriendelijke vaten voor risicohoudend medisch afval

14/09/2020

Als eerste ziekenhuis in België schakelt Ziekenhuis Netwerk Antwerpen over op milieuvriendelijke vaten voor risicohoudend medisch afval (RMA). Dit omvat o.a. laboratoriumafval, viraal en bacteriologisch besmet materiaal en afval van kankerbehandelingen. Nu ook vaten van gerecycleerd plastic voldoen aan de ADRnormen (*), stapt ZNA over op dit duurzame alternatief. De vaten zijn gemaakt van gerecycleerde drankverpakkingen, wat de CO2-uitstoot bij de productie halveert. ZNA vult jaarlijks 25 000 vaten met RMA.

Onmogelijk te heropenen

De vaten waarin RMA wordt verzameld, moeten voldoen aan uiterst strenge normen qua kwaliteit en stevigheid. Zo moeten ze bijvoorbeeld stevig genoeg zijn om valtests te doorstaan. Gevulde vaten worden vervolgens verzegeld. Eenmaal het deksel erop is geklikt, kan het niet meer geopend worden. Tot slot worden RMA-vaten verplicht op hoge temperatuur verbrand in speciale ovens.


54 ton minder CO2-uitstoot

De vaten uit gerecycleerd plastic garanderen een veilige verwerking van het afval, met een veel lagere milieu-impact. De 25 000 milieuvriendelijke vaten per jaar die ZNA gebruikt, zullen de CO2-uitstoot met 54 ton verminderen. Dit komt overeen met de verbranding van 15 000 liter diesel, of 50 000 kilometer met de vrachtwagen.

Laatste update op: 14-09-2020