Reuma pijnloos en snel onderzoeken met de HandScan

15/02/2018
1 op 5 Belgen wordt getroffen door reuma, een ernstige chronische aandoening. De pijnlijke klachten komen vaak voor in de handen.

Een Nederlands bedrijf ontwikkelde de HandScan, waarmee reuma snel en pijnloos onderzocht kan worden. 

ZNA Jan Palfijn kocht als eerste ziekenhuis in België de HandScan aan. Dr. Joos, diensthoofd Reumatologie bij ZNA Jan Palfijn:  "De HandScan geeft op drie minuten tijd een objectief beeld van ontstekingen in de handen. Zo kan de medicatietherapie nauwkeuriger worden afgesteld. Bovendien spoort het toestel ook kleine ontstekingen op, wat met het ‘manueel onderzoek’ niet mogelijk is."

Dat is belangrijk, want deze ontstekingen kunnen op lange termijn schade berokkenen. Een goede opvolging kan voor heel wat mensen een verschil maken. Snel een goede en juiste diagnose stellen en een behandeling starten is cruciaal. Zo kunnen artsen de ziekte afremmen en beschadigingen van gewrichten voorkomen.

Het toestel heeft zijn nut al bewezen in Nederland en is daar gevalideerd tegenover andere technieken (echografie, klinisch onderzoek) bij patiënten met reumatoïde artritis. Daar wordt de HandScan al in enkele ziekenhuizen gebruikt. In België worden onderzoeken met dit toestel op dit moment niet terugbetaald. 

 

Lees meer over de HandScan

Laatste update op: 21-02-2018