Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg groot succes

25/03/2019

Midden maart organiseerde de Staten-Generaal (SG) van de Geestelijke Gezondheidszorg een eerste conferentie. Het vraagt aandacht voor een aantal cruciale pijnpunten in de geestelijke gezondheidszorg en eist een aantal drastische hervormingen:

 

 

 

 

  • Een reorganisatie van het financieringssysteem
  • Maatregelen zodat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening uit de vicieuze cirkel van ziekte en armoede geraken
  • Een veel sterkere uitbouw van de transitiezorg voor jongeren en jongvolwassenen.
  • De extreme wachttijden wegwerken  

Vierhonderd ervaringsdeskundigen, mantelzorgers, zorgverleners, directie- en kaderleden, beleidsmakers en academici zakten af naar Antwerpen om deze pijnpunten in de huidige geestelijke gezondheidszorg door te spreken. Ook ministers Jo Vandeurzen en Maggie De Block moedigden het initiatief aan.

De aanwezigen aanhoorden panelgesprekken over de 4 eisen. Na elk debat werd er gestemd over een of meerdere stellingen, zodat een duidelijk prioriteitenlijstje kon worden bepaald. Guy Tegenbos en Chris Van den Abeele leidden alles in goede banen.

Verdere stappen

Het finale noodplan is in de media bekend gemaakt en wordt ook aan alle partijvoorzitters bezorgd. De SG zullen blijven aandringen op overleg en het onderwerp levendig houden via sociale media.
Er komt ook een tweede Staten-Generaal van de GGZ in maart 2021.

>> Lees er meer over

 

Laatste update op: 25-03-2019