Verhuis materiaal van ZNA Stuivenberg naar ZNA Cadix gestart

11/09/2023

ZNA start maandagochtend (11 september) met de verhuis van het materiaal dat het meeneemt van ZNA Stuivenberg naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Hoewel maar 10 procent van de uitrusting mee verhuist, gaat het toch om een enorm volume: 2000 kubieke meter, goed voor 83 vrachtwagens. Zo’n 220 kubieke meter (9 vrachtwagens) daarvan verhuist vandaag. ZNA Stuivenberg sluit op maandag 18 september definitief de deuren. 

Nog 43 patiënten opgenomen in ZNA Stuivenberg

Coördinator van de materiaalverhuis Luc Pieters: ​“Het aantal patiënten in ZNA Stuivenberg is intussen gedaald tot 43. Drie daarvan liggen op de afdeling Intensieve Zorg, veertig op de verpleegafdelingen. Omdat dat een beperkt aantal is, hebben we de patiënten samengebracht op enkele afdelingen. Zo kan het materiaal van de afdelingen die al gesloten zijn, verhuizen. Zolang er patiënten zijn in ZNA Stuivenberg, blijft het nodige materiaal beschikbaar om goede zorg te leveren. Het gaat bijvoorbeeld om infuuspompen (voor de toediening van bv. vocht met de juiste snelheid). Eenmaal de laatste patiënt is vertrokken, gaan de overblijvende toestellen in de verhuiswagen naar ZNA Cadix. Doordat ZNA Cadix grotendeels nieuwe uitrusting heeft, staat daar al heel wat materiaal klaar.” 

90% nieuwe uitrusting voor ZNA Cadix 

Negentig procent van de uitrusting van ZNA Cadix is nieuw. Dat gaat van bedden, over medische toestellen, tot toestellen voor de monitoring van de bloedsomloop en de vitale functies, computermateriaal, medicatiekarren en vuilnisbakken. ​ 

De overige tien procent komt mee van ZNA Stuivenberg. Het gaat om vierduizend items, vooral kleine medische toestellen en computermateriaal. 

De bedden verhuizen niet mee. Dat zou het aantal vrachtwagens doen verdubbelen. Daarom heeft ZNA Cadix 361 nieuwe bedden gekregen.

Door de versnelde opening van de spoed in ZNA Cadix verhuisden afgelopen vrijdag al drie vrachtwagens met honderd kubieke meter aan materiaal.

Verhuiswagens van Operaplein tot Groenplaats 

Voor de hele verhuisoperatie staan 3000 verhuisboxen en 350 rolcontainers klaar. De materiaalverhuis is gespreid over meerdere dagen. Als je alle verhuiswagens bumper aan bumper na elkaar zet, heb je een kolonne van iets meer dan een kilometer. Dat is van het Operaplein tot op de Groenplaats. 

Voor de hele operatie zet de gespecialiseerde verhuisfirma Vervaet 5 vrachtwagens en een verhuisteam van 24 mensen in. Dit zal 2 200 werkuren presteren. ​ 

Eerste vrachtwagen vertrekt rond 9 uur 

De eerste verhuiswagens komen maandagochtend rond half acht toe aan ZNA Stuivenberg. Via een van de poorten in de Pesthofstraat rijden ze naar de laadplaats. Daar staan de ingepakte materialen klaar in boxen en rolcontainers. De hele verhuisoperatie vergt 3000 boxen en 350 rolcontainers.

Om duurzaam te werken, is gekozen voor stevige, herbruikbare boxen in plaats van kartonnen dozen. Rond 9 uur vertrekken de eerste transporten naar ZNA Cadix. ​ 

In ZNA Cadix rijden de vrachtwagens naar de loskades op verdieping –1. De inhoud van de vrachtwagens wordt gesorteerd volgens de zelfklevers op de dozen en de rolcontainers. Daarop staat naar welke verdieping en afdeling het materiaal moet. Zodra een vrachtwagen is gelost, haalt hij een volgende lading op in ZNA Stuivenberg. 

Laatste update op: 11-09-2023