Zeeschildpad en dolfijn helpen kinderen ontspannen

20/12/2022
3D muurschilderingen in het kinderziekenhuis

Voortaan helpen een dolfijn en zeeschildpad patiëntjes van ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis ontspannen  net voor ze naar het operatiekwartier gaan. De dieren zorgen voor afleiding en verminderen de stress bij de kinderen. Het gaat niet om echte dieren, maar om heel realistische en interactieve 3D-muurschilderingen. De schilderingen werden geschonken door de vzw Beyond the Moon.

“Een dolfijn op de muur vastpakken”

Er zijn twee muurschilderingen in 3D: een dolfijn en een zeeschildpad. De muurschilderingen zijn toegankelijk voor alle leeftijden en lokken interactie uit met de kinderen. Hierdoor nemen ze vaak leuke en grappige houdingen aan, wat hen doet lachen en afleidt van het bezoek aan het operatiekwartier.

Dr. An Bael van ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis legt uit waarom dieren zo populair zijn bij de patiëntjes:

“Een ziekenhuisopname of -bezoek is voor veel kinderen niet fijn. Afleiding maakt het verblijft voor hen aangenamer: het vermindert pijnprikkels, ontspant hen en vergemakkelijkt de behandeling. Het was een logische stap om dit te doen in een grote wachtkamer net voor het operatiekwartier, waar kinderen vaak met enige stress hun beurt afwachten. De interactieve 3D-muurschilderingen van Beyond the Moon brengen een positieve sfeer. De schilderingen zijn zo realistisch dat de kinderen ze niet alleen enthousiast analyseren, maar het afgebeelde dier ook willen vastpakken.”

Tweede project door COVID-19

De schilderingen zijn een cadeau van de vzw Beyond the Moon, waarmee het ziekenhuis al  jaren samenwerkt. Traditiegetrouw steunt de vzw families met een ernstig ziek kind door hen een kosteloze gezinsvakantie te bieden, voor of na een behandeling en ver weg van het ziekenhuis. Hun vakantieproject ‘Offer a Vacation’ bestaat al 17 jaar, sinds 2005. Door COVID-19 konden twee jaar lang geen vakanties worden uitgedeeld.

Het schilderproject ‘Paint a Smile’ van vzw Beyond the Moon ontstond in volle pandemie: sinds 2021 wil dit tweede project zieke kinderen een hart onder de riem steken. De schilderwerken leggen een link met hun vakantieproject: door een dierenfamilie op een natuurlijke en realistische manier tot leven te wekken, brengt elke interactieve 3D-muurschildering een familiale (vakantie)beleving. Zo brengt het schilderproject een stukje natuur en kleur naar een plek waar kinderen langdurig worden gehospitaliseerd of kortstondig vertoeven (dagverblijf of nazorg / consultatie).

“Creatief, therapeutisch ondersteunend middel”

Pascale Somers, manager en medeoprichter vzw Beyond the Moon: “We vonden het vreselijk dat we door de pandemie geen vakanties op maat van het zieke kind konden organiseren en niets voor onze doelgroep konden betekenen, weg van het ziekenhuis. Zo kwam het idee om de zieke kinderen in de ziekenhuizen een hart onder de riem te steken. Ons netwerk van kinderziekenhuizen is een belangrijke schakel voor onze missie: de ziekenhuizen brengen ons in contact met families met een ernstig ziek kind die beantwoorden aan onze selectiecriteria voor een zorgeloze all-in gezinsvakantie. Daarnaast is ons schilderproject een creatief, therapeutisch ondersteunend middel om pijn te verzachten en ongemakken te verlichten, en tegelijk ook een dankbetuiging voor het medische team op de werkvloer. We bieden de zieke kinderen, hun familieleden en het ziekenhuispersoneel iets moois om naar te kijken, terwijl ze samen vechten tegen de ziekte. Het doet hen voor even wegdromen en de soms traumatische medische wereld vergeten. De interactie die bij elke 3D-muurschildering wordt uitgelokt, brengt plezier en een glimlach op het gezicht van de jonge patiënten en hun entourage, zodat het ziekenhuisverblijf of -bezoek iets aangenamer wordt.”

Unieke schildering met een eigen merkteken

Elke 3D-muurschildering beeldt een andere diersoort en activiteit uit die in elk kinderziekenhuis verschilt qua details. De papierscheur (als doorkijkvorm) waarin het 3D-diepte-effect van elk tafereel te zien is - wat de kamer optisch meer ruimte geeft - is het merkteken van het schilderproject. 

In alle deelnemende kinderziekenhuizen wordt die vorm toegepast, zodat ze meteen herkend worden als de werken van vzw Beyond the Moon. Beyond the Moon schenkt dit schilderproject kosteloos aan kinderziekenhuizen met wie het al jaren samenwerkt voor de gezinsvakanties.

Laatste update op: 20-12-2022