ZNA doet mee met rampoefening in Gentse haven

27/02/2019

Op 26 februari ging er in de Gentse haven een grote rampoefening door waaraan brandweer, medische diensten, politie, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Defensie deelnamen. De situatie die werd nagedaan was een opendeurdag met een 100-tal aanwezigen Tijdens een demonstratie liep er iets fout, waarbij er een steekvlam ontstond en een tank met 10.000-en m³ kerosine ontplofte. Daarbij vielen er tientallen gewonden.

Er bestaat een plan om de opvang van een groot aantal zwaar verbrande slachtoffers te spreiden over alle 6 Belgische brandwondencentra, het zogenaamde BABI-plan. In het kader van deze oefening hebben de 6 Belgische brandwondencentra, inclusief dat van ZNA Stuivenberg, ook hun capaciteit doorgegeven en fictief patiënten ontvangen. Doel was om na te gaan hoe vlot de capaciteit van elk centrum kon worden opgevraagd, de patiënten konden worden verspreid en welke vervoersmiddelen ervoor nodig waren.

Er werden in totaal 12 MUG’s en 22 ziekenwagens ingezet. Daarij werd ook beroep gedaan op medische middelen uit Antwerpen. Zo nam onder andere een MUG-team vanuit ZNA Stuivenberg (met de reserve MUG-wagen van ZNA Jan Palfijn) en een MUG-team vanuit GZA St. Vincentius deel aan de oefening.

Het is te vroeg om definitieve conclusies te trekken uit de oefening, maar de deelnemers van spoed ZNA Stuivenberg en het brandwondencentrum ZNA Stuivenberg waren tevreden. 

Laatste update op: 27-02-2019